bagt knoldselleri med svampe og sojasauce

Bagt knoldselleri med svampe og sojasauce

Denne her ret har jeg serveret flere gange for gæster, og de er helt pjattede med den. Så det håber jeg, at du også bliver. Det er intet mindre end et gourmet vegetarmåltid. Og det er tillige perfekt gæstemad, der kræver forberedelse, men ikke meget tid i køkkenet under middagen. Bagt knoldselleri med svampe og sojasauce lyder måske ikke af så meget, men det er det. Se opskriften nedenfor – og læs om mine gæster inden da.

Modig kok?

“Du er godt nok modig,” sagde den skæggede til mig, efter at jeg havde serveret bagt knoldselleri for vores gæster, heriblandt var endda Kokken og Fruen. Det er – for de ikke-indviede – de gæster, der altid skaber panik i andre hjem, men efterhånden kun et mindre hysterisk anfald her i huset. Panikken kommer af, at Kokken virkelig er kok, og han er dertil en særdeles dygtig kok. For mig er det vigtigste dog ikke, at han laver virkelig god mad (og jeg derfor altid gør mig umage), men at han er et dejligt menneske, der passer så utrolig perfekt sammen med Fruen. De to er et af de match, man ikke kunne forudse, men som bare giver så god mening, at det ikke kunne være anderledes.

Men Kokken er som sagt kok, og derfor er der mange, fortæller Fruen, der ikke rigtig har modet til at invitere dem hjem. Det har jeg – for selvfølgelig kan jeg lave mad, som Kokken ikke dør af. Ingen af mine gæster er nogensinde omkommet eller har på anden måde lidt skade af min mad. Måske taget på… men det er virkelig ikke min skyld. En enkelt eller to er måske også blevet overrasket over, at jeg kan finde på at servere vegetarretter til gæster. Det er nok også stadig lidt usædvanligt. I og med at mange vælger at skære ned på kødet, bliver det sandsynligvis mere og mere normalt. I hvert fald blev der ikke løftet øjenbryn hverken første eller anden gang, jeg serverede denne her anretning for gæster, som også var (og fortsat er) nogle af mine bedste venner.

Om bagt knoldselleri med svampe og sojasauce

Nu skal du ikke vrænge ansigt af knoldselleri og slet ikke som gæstemad. Knoldselleri smager skarpt i rå tilstand, men bagt får knolden en lækker, dyb smag med umami og sødme. Og jo, den kan sagtens serveres for gæster. Sammen med sojasaucen, frisk æblesalsa og masser af svampe bliver knoldselleri ren gourmet.

Det geniale i retten her er nemlig sammensætningen. Og så flødesaucen med soja, ingefær og brunet smør. Den er altså lige til at spise med ske. Alene. Sådan var der i hvert fald mindst en af mine gæster, der havde det – og hun var så ærlig, at hun også sagde det. Jeg tænker, at jeg stort set kunne have droppet desserten til fordel for en sojasauce-anretning. Æblerne giver masser af syre, og svampene bidrager med mere umami og mæthed.

Skal du servere retten for gæster, kan du sagtens bage knoldsellerien på forhånd. Vær dog opmærksom på, at du ikke bare kan skære knoldsellerien i skiver, for det fine, hvide kød bliver hurtigt brunt, når det udsættes for ilt. I stedet kan du bage den og varme den før servering. Æblesalsaen og de ristede hasselnødder laver du fint tidligere på dagen, ligesom du kan gøre saucen helt klar, så den bare skal varmes. Det kan være en udfordring at lave små portioner af brunet smør – det er lidt noget “puller” at stå med. Men laver du ekstra, kan det gemmes i køleskabet (det størkner), eller du kan lune det og dryppe det over retten. Bare en lille smule. Det er ret lækkert (men ikke sundt…).

Bagt knoldselleri med svampe og sojasauce

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

1

time 
Bagetid

25

minutter
I alt?

1

time 

25

minutter

Ingredienser

  • 1 knoldselleri

  • 1-2 spsk rapsolie

  • 250 g blandede svampe

  • Timian, tørret

  • Salt, peber

  • Sojasauce
  • Brunet smør: 100 g smør (gem det overskydende, du skal kun bruge 30 g)  

  • ¼ l piskefløde (eller madlavningsfløde til en hverdagsaften)

  • 2-3 spsk soya

  • 3 cm frisk ingefær

  • Ristede hasselnødder
  • 1 håndfuld hasselnødder

  • Æblesalsa
  • 1 æble

  • 1 tsk æblecidereddike

  • 1 spsk rapsolie

Sådan gør du

  • Bagt knoldselleri
  • Skær skrællen af knoldsellerien og skær den i skiver. Halver skiverne, så du får halvmåner.
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Læg bagepapir på en bageplade og placer knoldselleri-skiverne på det i 1 lag. Dryp dem med lidt olie og giv dem et vrid salt.
  • Bag knoldselleri-skiverne i ca. 20-25 minutter, indtil de er møre. Dæk dem over med stanniol, og lad dem stå i ovnen indtil servering.
  • Sojasauce
  • Start med det brunede smør: Smelt smørret i en kasserolle og lad det stå med pæn varme i ca. 10 minutter, så det bruner, og vallen udskilles. Hæld forsigtigt det brunede smør over i en skål, så vallen, der er faldet til bunds og skal kasseres, bliver tilbage i kasserollen. Stil til side.
  • Når du skal lave selve saucen, hælder du 30 g brunet smør, fløde, fintrevet ingefær samt soya i en kasserolle. Lad det varme op indtil kogepunktet. Smag til med peber og evt mere salt – men vær forsigtig med salt, for soya er mega salt i sig selv.
  • Ristede hasselnødder – kan laves på forhånd
  • Rist hasselnøddekernerne på en tør pande, så hinderne løsner sig.
  • Gnid hinderne af i et viskestykke eller et stykke bagepapir. Hak dem groft. Stil til side.
  • Æblesalsa – kan laves på forhånd
  • Skær æblet i kvarte, fjern kernehuset og skær æblet i småbitte tern.
  • Vend æbleternene i en dressing af æblecidereddike og olie. Stil til side.
  • Svampe – tilberedes lige inden servering
  • Rengør svampene og skær eller riv dem i passende stykker. Ikke for små.
  • Steg svampene på en pande med lidt olie – giv dem godt med tørret timian, salt og peber.
  • Anretning
  • Læg knoldselleriskiverne midt på et fad, fordel svampene rundt om og æblesalsa ovenpå.    
  • Pynt af med hakkede nøddekerner og dryp lidt af saucen over. Resten af æblesalsaen og saucen serveres til.

Bemærk

  • Du kan bruge forskellige blandede svampe, østershatte, brune champignons og portobello er gode valg, da der er lidt smag i dem.

Vil du have inspiration til sund mad – og lækre kager og desserter, så få mit nyhedsbrev direkte i din indbakke! Klik her for tilmelding

bagt knoldselleri med svampe og sojasauce

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*