sprøde hindbærsnitter

Sprøde hindbærsnitter

Hindbærsnitter er måske lidt old school, men det ændrer ikke på, at de smager godt. Hvis der altså er tale om sprøde hindbærsnitter med hjemmelavet hindbærmarmelade. Og det er der her. Se opskriften nedenfor – og inden da kan du læse nogle af de reaktioner, jeg fik, da jeg serverede dem for kollegerne.

Egentlig har jeg i mange år syntes, at hindbærsnitter ikke bare er old school. De er også kedelige. Måske mest af alt fordi de tit er enten er for hårde, for tørre eller for søde. Nu lader det dog til, at jeg har knækket koden i form af en sprød bund, der ikke er tør, og med en rigtig lækker hindbærmarmelade. Ja, som en af mine (lidt ældre) kolleger sagde med kendermine: ”Det er jo en marmelade, der smager godt alene. Det er ikke alle marmelader, der gør det. Der er en god balance i den.” Og mens disse kloge ord blev udtalt sad en af de andre medspisere og kiggede skiftevis på fadet med hindbærsnitter og på mig. Og jo, han måtte da meget gerne tage en til – og det er altså lidt af et hædersmærke, for han tager normalt aldrig to gange af de søde sager. Så kan man godt være lidt stolt.

Vejen til sprøde hindbærsnitter

Det er faktisk ikke ret svært at lave denne her hindbærsnitte. Det tager heller ikke lang tid. Men man skal huske at vælge de rigtige råvarer. Vil du have sprøde hindbærsnitter, skal du vælge kagehvedemel og mandelmel – lav eventuelt mandelmelet selv. De bidrager nemlig begge til sprødhed i bunden. Du kan springe mandelmelet over og erstatte med kagehvedemel, men mandlerne giver altså en god, lidt luksuriøs smag. Flormelis virker på en eller anden måde bedre end sukker, jeg har ikke regnet ud hvorfor. Flormelis er jo bare pulveriseret sukker (plus en anelse kartoffelmel, så det ikke klumper), og så smager det hvinende sødt. Derfor kan du heller ikke erstatte sukker med flormelis 1 til 1. Og så selvfølgelig rigtig smør.

Hindbærmarmeladen er en helt enkel opskrift. Du kan sagtens lave hindbærmarmeladen på forhånd, og portionen her er også så stor, at der bliver en del til overs. Lige til at stille på morgenbordet.

Glasuren er vigtig, ellers bliver det ikke en rigtig hindbærsnitte. Hvis du bruger lidt af saften fra marmeladen, får du en glasur med smag. Jeg har lavet mønster i glasuren, men nogen sværger jo til krymmel, og frysetørrede hindbær er også en god mulighed.

Historien bag hindbærsnitten

Det siges, at hindbærsnitten er dansk og opfundet i Skagen en gang i 1700-tallet. Det kan som så meget andet mad-relateret historie ikke bekræftes, men historien går altså på, at senere tog selveste H. C. Andersen hele vejen til Skagen for at smage Anna Ankers mors hindbærsnitter. Historien er da meget god, men jeg tror nu ikke helt, at det var den primære årsag til forfatterens tur til Skagen. Og om hindbærsnitten første gang så dagens lys i Skagen, tvivler jeg også lidt på, mest fordi så mange hindbær synes jeg nu heller ikke, at man ser deroppe. Men at man mange steder i landet har smurt en marmelade mellem to stykker kage, det er sikkert rigtig nok. Så er glasuren kommet til senere. 

Sprøde hindbærsnitter

Opskrift af Susanne PaghMåltid DessertType KageSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

8

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

20

minutter
Køletid?

15

minutter
I alt?

1

time 

5

minutter

Ingredienser

  • Bunde
  • 150 g kagehvedemel  

  • 25 g mandelmel  

  • 40 g flormelis

  • 1 knsp fint salt

  • 100 g smør

  • 1 æggeblomme

  • Marmelade
  • 250 g hindbær fra frost

  • 125 g sukker

  • 1 vaniljestang

  • Revet skal af 1/2 citron

  • 1/2 tsk rød melatin

  • Glasur
  • 100 g flormelis

  • 1-2 spsk saft fra marmeladen

  • Æggehvide eller vand

Sådan gør du

  • Marmeladen
  • Hæld hindbær, vaniljestang og revet skal i en kasserolle og lad det koge op i 4-5 minutter.
  • Bland imens sukker og rød melatin og tilsæt det til hindbærrene. Lad småkoge et par minutter.
  • Hæld på glas, der er skoldede – eller evt skyllet med atamon.
  • Køl af.
  • Hindbærsnitter
  • Bland kagehvedemel, mandelmel, flormelis og salt i en skål.
  • Skær smørret i små stykker og tilsæt. Gnid de tørre ingredienser sammen med smørret, så det fnuldrer helt.
  • Saml dejen med æggeblommen og evt lidt af æggehviden.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Den skal være 3 mm tyk og i et rektangel på 19 x 33 cm. Det skal være ret nøjagtigt med pænt skårne kanter. Halvér rektanglet på langs, så du har to stykker på ca. 9,5 x 33 cm. Det er vigtigt, at de er lige store, de skal lægges ovenpå hinanden, når de er bagt. Læg bagepapiret med dejstykkerne på et skærebræt og sæt det hele i fryseren i ca. 10 minutter.
  • Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme. Læg bagepapiret med dejstykkerne over på en bageplade. Skil forsigtigt de to stykker dej fra hinanden – de må ikke miste faconen. Bag bundene i ca. 8-10 minutter, indtil de begynder at tage farve.
  • Samling
  • Lad bundene afkøle lidt.
  • Smør et tyndt lag hindbærmarmelade ud på den ene bund. Placer den anden bund ovenpå så præcis som muligt. Så har du en hindbærstang.
  • Rør en glasur af saft fra hindbærmarmeladen og æggehvide. Smør glasuren ud over hindbærstangen. Lav en swirvl med lidt marmeladesaft og en knivspids. Når glasuren har sat sig lidt, kan du skære hindbærstangen i fine hindbærsnitter.

Kilde: Samvirke

Vil du have inspiration til sund mad – og lækre kager og desserter, så mit nyhedsbrev direkte i din indbakke! Klik her for tilmelding

  

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Eller pin det på Pinterest. Jeg vil med glæde følge med 😉

sprøde hindbærsnitter

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*