blomkålssalat med avocado og rødløg

Blomkålssalat med avocado og rødløg

Salat er meget mere end bare en gang iceberg og tomater. Prøv for eksempel en blomkålssalat med avocado og rødløg. Her er der masser af mæthed, smag og godt fedtstof. Det er en salat, der kan bruges som tilbehør til et stykke bagt eller stegt fisk, men som også kan stå alene som en frokostret.

Kan du også huske, hvordan man kunne skubbe sådan en gang udkogt blomkål, lettere smattet, rundt på tallerkenen? Det kan jeg i hvert fald, for det har jeg prøvet at få serveret både som barn og voksen. Alene lugten af udkogt blomkål kan næsten gøre mig dårlig. Men tilberedt med en smule omsorg kan blomkål være ganske fortrinligt, og det bedste er næsten, at man ikke behøver at gøre ret meget. I denne her salat har jeg valgt at bruge blomkål i rå udgave, og det stiller kun et eneste krav: en skarp kniv, så man kan skære og hakke blomkålen ultra fint. Det er simpelthen alfa og omega i salaten, at man ikke skal tygge sig igennem stykker af blomkål, men kun møder fintsnittet blomkål, som nok giver tyggearbejde, men som også kan fordøjes. Det vil sige noget i stil med blomkålsris.

For nogle år siden så man igen-igen anvendelsen af det, man kaldte for blomkålsris. Det var egentlig bare fintsnittet blomkål, som ofte blev brugt som erstatning for mere kulhydrat- og kalorierige alternativer som for eksempel pasta og ris. Ofte blev de kogt, andre gange stegt på panden. Det var også vældig fint, men jeg tror egentlig ikke så meget på erstatningsvarer. Hellere den ægte vare og så lidt mindre eller lidt sjældnere.

Historien bag blomkål

Skal vi lige gå en tur rundt om blomkål, så er den jo egentlig en blomst. Eller rettere mange uudviklede blomsterstande samlet i et hoved. Blomkålen kom til Danmark i det 15. århundrede, men kendes fra kilder tilbage til oldtidens Egypten og Syrien.  Fransk kulinarisk indflydelse i 1700-tallet betød, at blomkål virkelig fik anseelse – lidt a la asparges og artiskok – men selvfølgelig kun på herregårdene. Sådan blev det ved længe, men i de næste par hundrede år blev det mere og mere en spise for alle. Når vi rammer 2. verdenskrig, bliver blomkål aktuel for alle i forbindelse med kødløse dage, ofte som blomkålsgratin. Den er nok gået lidt i glemmebogen, og i dag spiser man blomkål rå, bagt, stegt – og måske sjældent bare kogt. Og slet ikke udkogt. Men meget gerne rå.

Om salaten

Blomkålssalat med avocado og rødløg er meget enkel at lave. Men den tager lidt tid, for det er vigtigt, at man snitter kålen meget fint. Til gengæld kan man lave de syltede rødløg på forhånd, det bliver de faktisk kun bedre af. Det er lidt vigtigt, at man får givet blomkålen noget mere smag end bare rå blomkål. Derfor må den gerne trække lidt sammen med dressingen inden servering.

Jeg har valgt at lægge lidt spinatblade i bunden af fadet med salat, men du kan også vælge andre typer salat. Derudover har jeg valgt at toppe salaten med sprødristet rugbrødskrymmel, som giver et godt modspil til resten af ingredienserne.

Blomkålssalat med avocado og rødløg

Opskrift af Susanne PaghMåltid TilbehørType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
I alt?

30

minutter

Ingredienser

  • Salat
  • ½ blomkål

  • 1 avocado

  • 1 rødløg

  • lidt salat eller spinatblade

  • Sprødristet rugbrødskrymmel
  • 1 skive rugbrød

  • olie til stegning

  • salt

  • Dressing
  • 1 spsk æblecidereddike

  • 1 tsk honning

  • 2-3 spsk rapsolie

  • salt, peber

  • Lynsyltede rødløg
  • ½ dl æblecidereddike

  • ½ dl vand

  • 1 spsk sukker (eller honning)

Sådan gør du

  • Syltede rødløg
  • Pil løget og skær det i tynde ringe.
  • Kog en lage af æblecidereddike, vand og sukker op i en lille kasserolle. Læg rødløgsringene ned i lagen og lad dem simre et par minutter. Sluk for varmen og lad løg og lage køle helt af.
  • Sprødt rugbrødskrymmel
  • Varm en pande op med lidt rapsolie. Skær rugbrødet i ultra fine tern, gerne så det smuldrer helt.
  • Steg rugbrødskrymlet på panden nogel minutter. Når det er sprødstegt, gives rugbrødskrymlet en anelse salt og hældes over på et stykke køkkenrulle, så evt overskydende fedtstof kan opsamles.
  • Salat
  • Bland dressingen sammen: Rør æblecidereddike, honning, salt og peber sammen. Tilsæt rapsolie.
  • Snit blomkålen helt, helt fint. Det skal være i størrelse af små riskorn. Du må gerne snitte en del af stokken med. Bland blomkålsris og dressing sammen.
  • Læg spinat- eller salatblade på et fad, fordel blomkålen hen over.
  • Skær avocado i mindre stykker og fordel over sammen med rugbrødskrymmel. Øverst fordeles de lynsyltede rødløg.

Bemærk

  • Lav gerne en større portion syltede rødløg, de kan fint holde sig i køleskabet.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

blomkålssalat med avocado og rødløg

Kilde: Haveabc.dk, Berlingske

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*