Det er sæson for blommer, og de har ikke en speciel lang levetid, når de først har forladt træet. Derfor er det bare om at bruge løs af dem, mens de er her. Et af de oplagte valg til blommer er en tærte, og derfor har jeg lavet en blommetærte med marcipan. Lidt en luksusudgave, men det må det også gerne være en gang imellem.
En veninde kom forbi. Med en stor pose blommer. Se, det er en værtindegave! Ikke at jeg ikke sætter pris på blomster og andre typiske værtindegaver, for det gør jeg helt sikkert. Den skæggede er ikke ligefrem kendt for at købe blomster på uventede tidspunkter, så det er ikke så ofte, der står friske blomster hos os. Men en pose blommer gav mig jo anledning til at skulle tænke i nye opskrifter. Som sagt så gjort. Ud over en blommetærte med marcipan, som I får opskriften på her, blev det blandt andet også til et forsøg med blommesnaps. Den står fortsat og trækker, så må vi se, om den bliver lige så god som blommetærten. Og da jeg kunne se, at jeg ikke kunne nå at bruge alle blommerne, røg en hel del i fryseren. Blommer har nemlig kort holdbarhed, så hellere komme dem i fryseren, så de kan bruges til kompot og marmelade senere.
Blommer direkte fra træet
Blommer direkte fra træet er en hel anden oplevelse end blommer importeret fra udlandet. Sådan er det med mange typer af frugt og grøntsager, og blommer er altså ingen undtagelse. Til gengæld kan det desværre være rigtig svært at finde danske blommer i butikkerne. Derfor sætter jeg også så utrolig stor pris på det, når det er muligt at få fingre i den danske udgave. De er nemlig efter min mening meget sødere end de udenlandske, og så er skindet typisk også tyndere. Når blommer er vanskelige at finde i butikkerne, kan det blandt andet skyldes, at de har en relativ kort holdbarhed. Og så er de på en eller anden måde ikke helt så eftertragtede som for eksempel jordbær, der jo ikke heller ikke kan holde så længe. Derfor er der måske ikke så meget efterspørgsel på den danske udgave. Vi forbrugere får jo serveret det, vi efterspørger.
Om blommetærte med marcipan
Jeg har valgt at lave en rigtig luksusudgave af en blommetærte. Blommerne er nemlig nærmest nedsænket i marcipan, eller rettere de ligger på et leje af mazarinmasse. Det giver næsten en fornemmelse af, at man spiser marcipan med blommer. Der er rigeligt med mazarinmasse i opskriften her, og man kan godt vælge at skære lidt ned på den, hvis man synes, at det er for meget. Jeg serverede blommetærten med en vaniljeis, men det vil også klæde den at komme i selskab med en skefuld cremefraiche. Du kan også gå helt ”blomme-i-blomme” og servere tærten med en blød yoghurtis med sensommerens blommer. Endelig kan tærten spises helt alene, hvis man foretrækker det. Bliver der en rest til overs, holder den sig i køleskabet et par dage. Husk blot at tage tærten ud i god tid inden servering, så den kan nå at temperere lidt. Så kommer smagen nemlig allerbedst frem.
Blommetærte med marcipan
Måltid Sødt og syndigt, DessertType TærteSværhedsgrad Medium4
personer45
minutter35
minutter30
minutter1
time50
minutterEn luksusudgave af en blommetærte
Ingredienser
- Mørdej
125 g kagehvedemel
1½ spsk flormelis
1 knsp fint salt
75 g smør
1-2 spsk vand
- Fyld
100 g marcipan
40 g sukker
70 g smør
1 æg
8-10 blommer
- Ved servering
Serveres alene eller sammen med creme fraiche eller is
- Form
Tærteform med løs bund, 16-18 cm
Sådan gør du
- Mørdej
- Bland hvedemel, flormelis og salt i en skål.
- Skær smørret i små tern og kom dem i de tørre ingredienser. Gnid det hele sammen, så det bliver til smulder. Saml dejen med lidt vand.
- Form dejen til en flad disk og pak den ind i husholdningsfilm. Læg den i køleskabet i en halv times tid.
- Fyld
- Riv marcipanen på et groft rivejern.
- Rør marcipan og sukker sammen. Tilsæt smør i små tern og rør det i. Til sidst kommer du ægget i, så bliver det til en fin mazarinmasse.
- Samling
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Læg bagepapir i bunden af formen (lav en cirkel bagepapir, som passer til bunden).
- Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, så den passer til formen. Læg i formen og op ad siderne. Eventuel overskydende dej skæres af, så kanten bliver pæn.
- Bag bunden ved 180 grader varmluft i 10 minutter. Imens kan du lave fyldet. Se ovenfor.
- Halvér blommerne og tag stenen ud. Når bunden er forbagt, tager du den ud af ovnen. Fordel mazarinmassen i bunden og læg blommerne ovenpå.
- Bag tærten færdig i ovnen i ca. 25 minutter.
- Afkøles og kan serveres lun eller helt kold.
Bemærk
- Der bliver rigeligt med mazarinmasse, så der kan også blive nok til at komme et par klatter ovenpå blommerne.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉