fougasse brød

Fougasse brød – med minder fra Provence

Dette indlæg indeholder reklamelinks (mærket med *). Jeg har flere gange set billede af nogle ret flotte brød formet som blade. De hedder fougasse brød og har blandt andet været en af udfordringerne i Den store bagedyst. Det er opskriften derfra, jeg har ladet mig inspirere af til mine fougasse brød.

Hvorfor bladet?

Men hvad er fougasse brød egentlig? Og hvorfor er det formet som et blad – det sidste spørgsmål kom fra den skæggede, der sad og hapsede det i sig til et glas vin. Det sidste har jeg ikke fundet svaret på – andet end at det er ret pænt.

Fougasse er et ret enkelt brød, som stammer fra Provence. Og hvis man lytter lidt efter, så minder fougasse om det italienske ord foccacia, som også er et madbrød. Derudover synes jeg egentlig ikke, at de to brød minder så meget om hinanden. Man kan lave begge brød med eller uden pynt eller ekstra smag. De kan dog sagtens stå helt alene i sig selv. Efter sigende bagte man brødet oprindeligt for at tjekke ovnens temperatur. Man målte simpelthen på den tid, det tog at bage det, for at vurdere ovntemperaturen. Brødet bages da også på, hvad der nærmest kan betegnes som fuld skrald, nemlig 250 grader varmluft. Wow. Det er altså varmt, men giver en fabelagtig skorpe på brødet.

fougasse brød

Om mit fougasse brød

Mel, salt, gær og vand. Det er alt, du skal bruge, og det har de fleste jo i skabet.

Brødet bliver lavet på en lidt anden måde end den vanlige, hvor man rører gær ud i væske og derefter tilsætter mel. Her starter man med at gnide gær ud i hvedemelet og så tilsætte væsken. Det betyder, at du skal være opmærksom på, hvor meget væde dejen kan opsuge. Sådan har jeg gjort, men jeg har da overvejet, om man kan gøre det på den mere normale metode og få samme resultat.

Det er også en dej, der håndæltes. Helt og aldeles, og gerne godt og grundigt. Frem med overarmsmusklerne.

Vælg en god hvedemel med højt glutenindhold. Jeg vil varmt anbefale manitoba hvedemelet* (reklamelink), der har været fast inventar i mit køkkenskab, siden jeg opdagede det for nogle år siden. Det er bare ikke ligemeget, hvilken type mel man man anvender. Glutenindholdet i manitoba hvedemel gør underværker for brødet, ligesom du heller ikke skal holde igen med salt. På den måde er det overhovedet ikke et sundt brød, men det er sejt i konsistensen og smager virkelig godt. Perfekt at servere til suppe, salat eller andet. Jeg har for eksempel serveret det til en fiskesuppe.

Endelig har jeg lavet brødet helt uden anden smag end salt. Ligesom med brødets fætter, det italienske foccacia, kan man også komme krydderier på eller for eksempel oliven.

Dobbelt op – dobbelt god

Opskriften her er til et enkelt brød, som passer som tilbehør til to personer. Men bag gerne dobbelt op. Så bager jeg gerne brødene et ad gangen, selv om det er på varmluft, og man egentlig godt kunne bage dem samtidig. Jeg synes bare helt uvidenskabeligt, at det bliver bedre på den måde.

Når brødet på andendagen er blevet kedeligt, så skær det i tynde skiver, stryg det med et overskåret hvidløgsfed og giv det et par dråber olivenolie, inden du varmer det i ovnen. Du kan også servere det ovnristede brød (eller for den sags skyld det friske fougasse) med lidt hummus, oliventapenade eller tilsvarende. Det er virkelig lækkert.  

Fougasse brød – med minder fra Provence

Opskrift af Susanne PaghMåltid TilbehørType BrødSværhedsgrad Let
Hvor mange?

1

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

12

minutter
Hævetid?

1

time 
I alt?

1

time 

42

minutter

Når jeg ikke kan komme til Provence, kommer Provence til mig i form af dette fougasse brød

Ingredienser

 • 300 g manitoba hvedemel* (reklamelink)

 • 6 g gær (ligesom en ært)

 • 1-2 tsk salt (svarer til ca 5-6 g)

 • 2 dl lunt vand

Sådan gør du

 • Hæld melet i en skål. Gnid gær ud i melet. Tilsæt derefter salt.
 • Rør vand i lidt ad gangen og saml dejen. Det er ikke sikkert, at du på nuværende tidspunkt kan få dejen til at opsuge al væsken.
 • Tag dejen ud på bordet med lidt mel strøet ud. Ælt dejen godt igennem og tilsæt evt mere vand undervejs, som dejen nu kan opsuge den. Dejen skal være blød og elastisk til sidst.
 • Form dejen til en kugle og læg den i en ren skål. Dæk den over og lad den hæve på køkkenbordet i ca 1 time.
 • Tænd ovnen på 250 grader varmluft og meget gerne med damp.
 • Så skal du forme brødet: Vend dejen forsigtigt ud på et bord med lidt mel strøet ud. Du skal bevare luft i dejen. Stræk nu dejen ud, så det bliver til en flad trekant. Læg dejen over på bagepladen med et stykke bagepapir på. Skær nu med en dejskraber ned midt i brødet en linje som slutter 4 cm før kanterne. Skær tilsvarende tre linjer på hver side. I kanten af brødet skæres på de to langsider også ind. Til sidst trækker du dejen ud i de linjer, du har skåret, så brødet får form som et blad. Se illustrationen her.fougasse brød illu
 • Sæt brødet i ovnen ved 250 grader varmluft i ca. 10-12 minutter, indtil det er fint brunt og gennembagt. Afkøles let på en bagerist, inden det serveres.

Bemærk

 • Kommer der for meget væske i dejen, må du tilsætte lidt ekstra mel.
 • Har du ikke en dampovn, kan du i stedet stille et ildfast fad med lidt vand i bunden af ovnen.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*