hurtig tomatsuppe

Hurtig tomatsuppe – til juletiden

Vi nærmer os så småt jul, og det bliver en meget anderledes jul i år. Det, tror jeg, er gældende for mange af os. Ikke mindst fordi nu er hele Danmark lukket mere eller mindre ned. Det skaber en hel masse små og tilsvarende lidt større dilemmaer, hvor traditioner og familierelationer bliver sat under et anderledes pres i år. Det ændrer imidlertid ikke på, at der skal mad på bordet både juleaften og dagene før. Og selv om dagene er anderledes i år, så kan man stadig have behov for en hurtig aftensmad. Derfor har jeg lavet en hurtig tomatsuppe, som man kan bikse sammen på en halv time.

Julens dilemmaer

Hele Danmark er nu af et par omgange blevet omfattet af ekstra corona-restriktioner. Og onsdag aften ramte så den store hammer før jul. Ja, jeg håber, at det er den store hammer, for er der større hammer i værktøjskassen, vil jeg nødig rammes over fingrene med den. Nedlukning af storcentre, frisører og andre liberale erhverv nu. Og alle butikker på nær fødevarer og apoteker følger efter mellem jul og nytår. Det sidste betyder jo så bare, at man ikke skal stå i kø for at få byttet julegaver og/eller gå udsalgs-amok 3. juledag. Det kunne man godt betegne som et lillebitte lyspunkt.  

På en eller anden måde vænner man sig til uforudsigeligheden og til alle dilemmaerne. Især har jeg vænnet mig til, at jeg ikke kan finde klokkeklare svar på alle dilemmaerne, men må navigere bedst muligt igennem dem.

Hvor mange må vi holde jul med? Og hvem? Skal vi portionsanrette julegodterne? Kan det i øvrigt ikke blive ret pinligt, når min skål er tom, mens de andre stadig har top på deres skåle? Skal jeg holde mig fra julens trængsel og alarm og købe julegaverne på nettet? Eller skal jeg i stedet støtte de lokale butikker? I år står juledilemmaerne simpelthen i kø.

Hvem ses med hvem?

Hvor man tidligere måske skulle vælge arrangementer til og fra på grund af travlhed, skal vi nu gøre det på grund af smittefare og restriktioner. For slet ikke at tale om dilemmaet: Skal jeg prioritere at se arbejdsrelaterede kontakter – eller skal jeg prioritere venner og familie? Den skæggede gjorde det meget enkelt, da han sagde, at venner og familie også er der på den anden side. Men det er svært, ikke mindst når man stiller det op som et enten-eller. I hvert fald synes jeg, at det kan være svært at forklare andre, at jo, jeg kan mødes med en potentiel kunde, men ikke med dig, kære ven. Det er jo bare måden at beskytte sig selv, familie og venner bedst muligt.    

Ikke desto mindre så rammes vi af afmatning, kedsomhed og ikke mindst træthed. Træt af at være begrænset med den begyndende skødesløshed, det kan medføre. Så er det, man sidder og regner på, hvor mange danskere der lige nu er smittede – og kan det nu være så galt? Men samtidig kan man også se på grafer over, hvor hurtigt smitten kan brede sig… og så ved man jo godt, at det kan være så galt. Så derfor ramte den store hammer os nu, og vi må igen lige vurdere, hvad vi skal hvornår og især med hvem – og endelig, om det egentlig er nødvendigt.

hurtig tomatsuppe

Om en hurtig tomatsuppe

Når nu julen er fyldt med dilemmaer, er det rart, at noget andet er nemt. Da jeg tog billeder af denne tomatsuppe, tænkte jeg på, at den er godt nok meget enkel. Men enkel betyder ikke, at man kan være ligeglad med råvarerne. Suppen er lavet på en dåse små tomater, og vælger du en omgang kedelige flåede tomater, der enten er sure eller søde, ja, så smager det altså igennem i det færdige resultat. Så brug gode dåsetomater. Og brug hellere gode dåsetomater end gå i gang med friske tomater. På den her tid af året har de friske tomater ikke særlig meget smag. Så ville det i øvrigt heller ikke være en hurtig tomatsuppe…

Kartofler giver god fylde, men du kan også komme for eksempel gulerødder i. Jeg serverede suppen med rugbrødscroutoner, men her kan du også sagtens vælge et godt flute i stedet.

Endelig er det ikke en spicy suppe, men faktisk ganske blid i smagen. Jeg må ved nærmere eftertanke være blevet blidere med årene…? I hvert lavede jeg væsentligt stærkere mad tidligere. Hvis du vil have noget virkelig varmt, så skal du prøve en hot tomatsuppe som denne her.

Hurtig tomatsuppe – til juletiden

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType HovedretSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

15

minutter
Kogetid?

20

minutter
I alt?

35

minutter

Hurtig tomatsuppe, der kan varieres efter grøntsagsskuffens indhold

Ingredienser

 • 1 løg

 • 1 fed hvidløg

 • 1 bagekartoffel

 • ½-1 squash

 • 1 rød peberfrugt

 • 1 dåse gode, små cherrytomater

 • ½ l grøntsagsbouillon (fx herbamare bouillon + vand)

 • 1-2 tsk tørret oregano

 • Saft af ½ citron

 • Salt, peber

 • Olivenolie til at svitse grøntsagerne i 

 • Rugbrødscroutoner
 • 2 skiver rugbrød

 • Olivenolie

 • Salt

 • Topping
 • Revet parmesan

Sådan gør du

 • Gør alle grøntsager i stand: Hak løget medium og hvidløget fint. Skræl kartoflen og skær den i mindre tern – ligeså skæres squash og peberfrugt i mindre tern.
 • Varm en gryde op ved medium varme med lidt olivenolie. Svits løg og hvidløg uden at det tager farve. Tilsæt kartoffelstykker, squash og peberfrugt og steg med et par minutter.
 • Tilsæt tørret oregano, rør rundt og hæld så grøntsagsbouillon over, så det dækker grøntsagerne. Tilsæt tomaterne fra dåse. Lad det hele småkoge i 15-20 minutter, indtil grøntsagerne er møre.
 • Imens laver du rugbrødscroutonerne: Skær rugbrødet i små tern. Varm en pande op med olivenolie og steg rugbrødsternene ved god varme, indtil de er sprøde. Giv dem et vrid salt efter smag og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle.
 • Smag suppen til med lidt citronsaft, evt ekstra salt samt peber.
 • Server suppen med lidt revet parmesan på toppen og rugbrødscroutoner til.

Bemærk

 • Du kan sagtens bruge andre grøntsager, men der skal både være smag og fylde i dem. Fx porre, gulerødder, knoldselleri.
 • Vær obs på, at bouillonen i sig selv er salt, og det kan tomaterne også være…

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

hurtig tomatsuppe

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*