Årets påskefrokost bliver her i huset i tosomhed. Men det skal nu ikke afholde mig fra at gøre noget ud af den. Derfor har jeg planlagt at opgradere en simpel kartoffelmad til noget lidt særligt. Og når sådan en rugbrødsmad med kartoffel og stenbiderrogn bliver serveret med et glas kølig riesling, så er det måske alligevel ikke en helt ringe påskefrokost. Jeg vil kalde det for luksus med få, enkle råvarer.
Allerhelst ville jeg have brugt helt nye, danske kartofler. De var bare ikke tilgængelige endnu, så det blev i stedet en såkaldt kvalitetskartoffel. Det var rester fra aftensmaden dagen før. Stenbiderrognen lå klar i fryseren og skulle bare tøs nænsomt og langsomt op i køleskabet.
Ved siden af rugbrødet med kartoffel og stenbiderrogn på den ene tallerken på billedet her er i øvrigt en typisk “sådan bliver en lille rest til næste dags frokost” hjemme hos os. For ud over at kartoflerne var til overs fra aftensmaden dagen før, var der også lidt tunsteak, som blev til en anden rugbrødsmad (hvis du vil se, hvordan jeg lavede tunsteak med lime, så tjek her). Knap så kedeligt som en flad leverpostej. Apropos kedeligt så handler rigtig meget om anretning – tjek fx denne her æggemad.
Jeg kan mærke, at mine indlæg her på bloggen bliver lidt mere filosofiske i denne her tid. Dette indlæg er ingen undtagelse. Her kombineres næring til kroppen med noget, der kan stille den tankernes sult efter at skabe mening i en tid, der er så forandret for os alle. Måske for altid, måske ikke. Men så er det godt, at vi kan dykke ned i påskens budskaber.
Tanker om påske
Typisk dansk måske? Nok er påsken den største kristne højtid, men i Danmark har den i mange år nok mere handlet om de ekstra fridage i foråret, have- og ombygningsprojekter og så navnlig mad. Så kan det godt være, at påsken i kristendommen handler om store følelser og erfaringer som ensomhed, lidelse og død, håb, forsoning, tilgivelse og ikke mindst om fællesskab og tro på livet. Lige netop i år i coronaens tid er alle de følelser meget aktuelle.
Ensomheden kan synes at have gode vilkår i en tid, hvor vi skal holde afstand. Men nærhed kan opleves på flere niveauer. Et smil fra en anden handlende i supermarkedet får pludselig mere værdi. Vinduespudseren, der lige nu sørger for, at jeg kan se ud af fine, rene ruder, får også et ekstra smil. Det er på det helt konkrete niveau.
Vi savner vidner
På et mere filosofisk niveau kan man tale om, at vi med isolationen kommer til at savne vidner til vores liv. Vi ved godt, at vi ikke er forladte – sådan som Jesus følte sig på korset uden sammenligning i øvrigt. Det ændrer bare ikke nødvendigvis ved følelsen af, at der mangler nogen, der kan bevidne vores liv lige nu. Der er ingen, der ser det, vi gør. Når jeg taler om bevidning, handler det først og fremmest om, at andre er vidne til og dermed bekræfter dit liv. Andre hæfter sig ved det, jeg gør eller siger, og dermed er de med til at skabe min opfattelse af min egen identitet. Det, de hæfter sig ved, som noget særligt hos mig. Det sker oftest ved, at vi er sammen fysisk. Men når vi mærker, at ensomheden kommer snigende ind i vores liv, er det vigtigt at huske på, at vi ikke er alene, selv om vi ikke er sammen fysisk med mange andre.
Påsken handler også om næstekærlighed, og næstekærligheden finder vi i omsorgen for hinanden. Når naboer køber ind for hinanden, er det med til at holde håbet oppe hos begge parter. Der er tale om meget mere end bare en simpel indkøbsliste. Det er også en mulighed for at gøre en forskel. Vi kan med sindsro forsikre os selv om, at vi ikke er alene. For det er vi ikke.
Detaljer
2 personer
10 minutter
10 minutter
Meget let
Ingredienser
2 stk rugbrød
3-4 blade salat
2-3 kogte kartofler (fra dagen før)
100 g stenbiderrogn
1 spsk creme fraiche
1 spsk mayonnaise
½ rødløg
Salt, peber
Sådan gør du
- Rist rugbrødet.
- Læg salatblade oven på det ristede rugbrød. Skær kartoflerne i tynde skiver og læg dem ovenpå.
- Rør creme fraiche med mayonnaise og evt salt og peber. Oven på med den færdige creme. Rør stenbiderrogn med en anelse salt og skær rødløget i små, fine tern.
- Top med stenbiderrogn og rødløgstern – og server.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Hvor ser det bare lækkert ud. Du har fuldstændig ret. Rigtig meget handler om anretning og den har du fået lavet rigtigt fint. En simpel mad som er blevet piftet op og perfekt til et lækkert påskebord.
Jeg tror vi allesammen går og bliver lidt filosofiske i denne tid. Måske det er meget sundt at fundere lidt.
Hej Bianca, tak for de fine ord. Det glæder mig meget. Ja, jeg tror, du har ret i, at det er sundt at reflektere over livet og de vilkår, som vi sætter for os selv. Kh Susanne