kartoffelmad med røget makrel

Kartoffelmad med røget makrel

Det er sæson for nye kartofler. Der er noget helt særligt ved de allerførste nye, danske kartofler. Gerne købt ved en vejbod, hvor de har kortest mulig vej fra mark til gryde. For de allerførste nye, danske kartofler skal koges nænsomt og serveres med et drys purløg eller hakket persille. Så kan resten af menuen næsten være ligegyldig for mig. Da jeg var barn, fik vi altid en lille klat smør til. Dagens opskrift er næsten lige så enkel: en kartoffelmad med røget makrel. Den smager, som den lyder: af dansk sommer.

Når du koger nye, danske kartofler, er mit allerbedste råd to-delt: Kog ikke kartoflerne for længe – og kog rigeligt af dem. Der spises simpelthen mange flere kartofler, når de er helt nye og fine i smagen. Og så er de helt perfekte på et stykke rugbrød til frokost.

Kartoflen har været lidt udskældt i de seneste år, men det er faktisk ret synd. Nye kartofler indeholder masser af fibre og vitaminer, som gør dem sunde. Men rigtigt nok påvirker kartofler blodsukkeret, og de udsving vil mange gerne undgå. Man behøver nu ikke undvære kartofler af den grund. Når de afkøles i nogle timer efter kogning, bliver sukkerstofferne i dem nemlig lavet om til resistent stivelse, og det påvirker ikke blodsukkeret i nær samme grad som varme kartofler. De nye kartofler indeholder i øvrigt mindre stivelse i sig selv. Endelig gør det jo ikke noget, at de kolde, kogte kartofler er perfekte i en kartoffelsalat eller på et stykke godt rugbrød. 

nye kartofler i pose

Sådan koger du kartofler

Nej, helt ærligt, tænker du måske, hvad skal man med en kogeanvisning til kartofler. For alle kan da koge kartofler… eller kan de? Der er nemlig stor forskel på, hvordan kartofler skal koges afhængig af deres alder, størrelse og brug. Nye kartofler indeholder mindre stivelse end gamle kartofler. Derfor bliver de hurtigere kogt, og normalt kan man nøjes med at koge dem i ca. 7-8 minutter, lad dem derefter trække færdige i kogevandet i et par minutter, hvis de er små – 5-10 minutter hvis de er større. Husk at tilsætte salt, når vandet koger. Gamle kartofler indeholder meget mere stivelse, og det tager altså længere tid at koge dem. Så de skal have op til 20 minutter på kogepladen. Skal du koge (gamle) kartofler til kartoffelmos, skal du ikke komme salt ved. Saltet holder nemlig sammen på kartoflen, og det er jo lige præcis det modsatte, der skal ske, når du skal lave mos.

Fra en heldig kartoffel til en sæk kartofler

Der er ret mange talemåder, der tager sit udgangspunkt i den lille knold. Man kan være en heldig kartoffel – måske hvis man har fået sendt en varm kartoffel videre. Eller man kan have hyppet sine kartofler, så man har fået tingene på den måde, man gerne vil. Og måske er man en heldig kartoffel, fordi man ikke tilbragte ungdomsårene under kartoffelkuren fra 1986. En kur, der satte stort set alle på smalhals.

Endelig er der også nogen, der stadig omtaler efterårsferien som kartoffelferien, fordi det var her, kartoflerne blev taget op. Nogle af kartoflerne endte i sække, og en sæk kartofler er bare ikke særlig elegant.

Kartoffelmad med røget makrel

Man kan dårligt kalde det for en opskrift, men alligevel. Her er dagens opskrift på sommerens bedste spise: en kartoffelmad, der denne gang serveres med røget makrel

Kartoffelmad med røget makrel

Opskrift af Susanne PaghMåltid FrokostType SmørrebrødSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

10

minutter
I alt?

10

minutter

Ingredienser

  • 10-12 små, kogte og kolde nye kartofler

  • 1 røget makrelfilet

  • mayonnaise (se også tip nedenfor)

  • godt rugbrød

  • salatblade

  • purløg

Sådan gør du

  • Smør rugbrødet, hvis du foretrækker det.
  • Læg salatblade på rugbrødet. Skær kartoflerne i skiver. Læg dem på salaten, giv lidt mayonnaise og læg øverst makrelfilet plukket i mindre stykker.
  • Pynt af med purløg.

Bemærk

  • Sådan koger du nye kartofler helt perfekt: De nye kartofler skrabes eller skures. Lad dem koge i vel saltet vand i ca 7-8 minutter. De må hellere være underkogte end få for meget. Lad dem stå i kogevandet i et minut eller to. Hæld vandet fra og afkøl.
  • Vil du selv røre din mayonnaise, så undlad ramsløg i denne udgave af en idiotsikker ramsløgmayonnaise

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

kartoffelmad med røget makrel

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*