traditionelle brunkager

Traditionelle oldstyle brunkager

Mens jeg blandede krydderierne til disse traditionelle oldstyle brunkager, bredte duften af jul sig omkring mit hoved. Blandingen af stødte nelliker, ingefær, kanel og allehånde er simpelthen lig med jul, og jeg er vist ikke den eneste, der har det på den måde. Jeg bagte nemlig den første portion brunkager i midten af november og tog en portion med på arbejde. Her tog det ikke mange minutter, førend skålen, der ellers ikke var helt lille, var støvsuget helt ned til sidste krumme for brunkager. Og jeg hørte begejstrede udråb om, at der var brunkager i tekøkkenet…  

Historietime 

Mine kolleger er ikke ene om at være glade for brunkager. Historien om brunkagerne kan nemlig dateres helt tilbage til middelalderen, og den stærke krydring er faktisk karakteristisk for den tid. Populariteten opstod dog først, da det blev let at bage brunkager og andre småkager. Det skete med jernkomfurets udbredelse, for med jernkomfuret blev det muligt at regulere varmen. Og som enhver, der har prøvet at bage brunkager, ved, så går det utrolig hurtigt fra “lidt for lys” til “meget mørk” brunkage. Her taler vi ikke minutter, men sekunder. Derfor vil man også nogle gange se mig sidde på hug foran ovnen, når der bages brunkager – og for den sags skyld også andre kager. Så kan jeg følge med i processen.  

Brunkagerne har i øvrigt ikke altid heddet brunkager, men startede med at blive kaldt peberkager. Ikke fordi de indeholdt peber, men fordi ordet peber blev brugt om krydderier generelt.    

Ovnvarme og anden praktik 

Noget af det, jeg tit selv bokser med, er, om der skal bages med varmluft eller med over-/undervarme. Jeg har læst mig frem til, at sukkeret i småkagerne ikke kan nå at karamellisere rigtigt ved varmluft. Derfor anvender jeg over-/undervarme til brunkagerne. Og det virker. 

Brunkager tager en krig at lave – dejen skal nemlig forberedes dagen før (eller flere dage før). Til gengæld kan dejen holde sig i køleskabet i en uges tid eller endnu længere i fryseren. Denne gang lavede jeg dejen i november, lagde den i fryseren og regner nu med, at jeg vil bage de sidste brunkager lige før jul.  

Andre småkager til jul

Der findes masser af andre småkager, som passende kan bages i juletiden. Prøv for eksempel vaniljekranse, pebernødder – eller julede cantuccinier. Holder du af smagen af kanel og appelsin, så har min bloggerkollega, Maria Silje, et god bud på julesmåkager her.

Detaljer

Hvor mange?

Ufattelig mange – 250 stk

Arbejdstid?

Dag 1 30 minutter

Bagetid?

7 minutter pr. plade

Hvor svært?

Medium

Ingredienser

  • 250 g smør

  • 125 g lys sirup

  • 250 g brun farin

  • 2 tsk kanel

  • 1 tsk std nellike

  • 1 tsk allehånde

  • 1 tsk std ingefær

  • 150 g smuttede, hakkede mandler

  • 1 ½ tsk potaske

  • 1 spsk lunt vand

  • 500 g hvedemel 

Sådan gør du

  • Dag 1
  • Bland smør, sirup og brun farin i en lille gryde og lad det varme langsomt op. Det skal ikke koge, bare smelte sammen stille og roligt. Så medium varme.
  • Imens det varmes op, smuttes og hakkes mandlerne. Det tager en krig…
  • Hæld smør-sirup-farin blandingen i en skål og lad den køle lidt af. Bland derefter kanel, nellike, allehånde og ingefær i blandingen sammen med de hakkede mandler.
  • Bland potaske med vand. Hæld den i dejen skiftevis med mel. Saml dejen.
  • Del dejen i tre lige store dele. Tril tre stænger ca. 4 cm i diameter, som pakkes ind i husholdningsfilm og lægges i køleskabet til næste dag. Eller i fryseren til senere brug.
  • Dag 2
  • Tænd ovnen på 175 grader over-/undervarme. Læg bagepapir på to plader.
  • Skær brunkager af stængerne – så tyndt som muligt. Læg dem på pladerne med lidt afstand imellem. De flyder ikke så meget ud.
  • Pladerne bages én ad gangen midt i ovnen i 7 minutter. Hold godt øje – lige pludselig bliver de meget mørke.
  • Afkøles på bagerist og opbevares i tætsluttende kagedåser. 

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! 

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*