Opgraderet havtorntærte med marengs og granatæblekerner

Jeg har tidligere lavet en tærte med havtorn, som jeg tog med til kollegerne (og leverandører) på arbejde. Der handlede det bl.a. om, at den skulle være nem at transportere. Men da vi i sidste weekend havde besøg af studiekammeraten og hendes livsledsager, skulle kagen jo ikke transporteres, og derfor blev det til en opgraderet havtorntærte. Nu som dessertkage med marengs på toppen og pyntet af med granatæblekerner.

opgraderet havtorntærte

Den skæggede er lidt pjattet med den her kage, og jeg forstår ham godt. Den er sød og syrlig på én gang, man bliver lidt overrasket på en rigtig god måde. Eller sagt på en anden måde er det en af de kager, jeg er stolt af at servere. Og som sagt, der blev taget godt imod sådan en opgraderet havtorntærte.

Bunden er en mørdejsbund med lidt kokos, og der er også kokos i havtorncremen. Kokosmelet giver både sødme, fylde og lidt modstand i bunden. Havtorn har lige nu sin storhedstid – om et par år vil vi sikkert se tilbage på trenden med en vis undren. Indtil da nyder jeg de små gule bær, der er megabesværlige at skaffe sig ude i naturen. Den nemmeste er vist at klippe grene af, fryse dem og derefter tage bærrene af. Eller købe sig fra besværet.

Detaljer

Hvor mange?

En tærteform på godt 20 cm = 6 personer

Arbejdstid?

1 + 1/2 time

Hvile- og bagetid?

1/2 times hvile + 45 minutter i ovnen + 5-8 minutter til marengstoppen

Hvor svært?

Lidt kompliceret

Ingredienser

  • Mørdejsbund
  • 80 g koldt smør direkte fra køleskab

  • 175 g hvedemel

  • 50 g flormelis

  • 2 spsk kokosmel med top

  • 1-2 spsk vand

  • Havtorncreme
  • 200 g havtorn (fra frost – jeg har opgivet at sanke, fryse etc)

  • 1/2 dl vand

  • 100 g sukker

  • 2 spsk kokosmel med top

  • Saft af 1 citron

  • 2 æg af gennemsnitlig størrelse

  • 40 g smør

  • Marengs
  • 150 g sukker

  • 3 æggehvider

  • 1 tsk citronsaft

  • Pynt
  • Granatæblekerner

Sådan gør du

  • Mørdej
  • Bland mel, flormelis og kokosmel. Smuldr smørret i og bland det sammen, saml dejen med lidt vand. Bemærk, lidt vand – lidt ad gangen. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet en halv times tid.
  • Rul dejen ud, så den passer til en hjerteform som min eller hvad du nu har, ca. 20 cm i diameter. Bages i forvarmet ovn på 180 grader varmluft i ca. 20 minutter, til dejen er lysebrun og halvfast.
  • Havtorncreme
  • Imens blandes de frosne havtorn med vand, sukker og citronsaft i en kasserolle. Varmes op til kogepunktet. Blend blandingen kort og si den, så du har saften tilbage. Den hælder du retur i kasserollen, hvor du nu tilsætter kokosmel. Varm havtornblandingen op. Pisk æggene let sammen med et piskeris og pisk dem i havtorneblandingen under stadig omrøring. Det må ikke blive til røræg! Lad det simre let sammen i nogle minutter. Rør smørret i.
  • Tærtebunden tages ud af ovnen, og fyldet hældes på. Tilbage i ovnen i ca. 20-25 minutter. Køles helt af.
  • Marengs
  • Tænd ovnen på 225 grader varm luft.
  • Pisk æggehviderne skummende. Tilsæt 4 spsk sukker (ud af de 150 g) og citronsaft og pisk så æggehviderne helt stive. Vend resten af sukkeret i. Hældes i en sprøjtepose med en stjernetylle i. Det gør du lettest ved at placere sprøjteposen i et højt glas eller lignende (fx glasset til stavblenderen). Fordel små toppe på tærten.
  • Bag tærten i 5-8 minutter, indtil den er fin lysbrun på toppen. Hold øje imens, for det kan gå rigtig stærkt.
  • Afkøles og pyntes med granatæblekerner.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*