pizza med asparges og tomater

Pizza med asparges og tomater

En pizza med asparges og tomater med sprød bund. Det er simpelthen gudespise, når man er på kanten af foråret, og vejret er rigtig aprilsagtigt og driver gæk med os ved at være solskinsrigt og lunt den ene dag og levere snefnug og sibirisk kulde den næste.

Pizza er jo en italiensk opfindelse, og i Italien er det ikke comme il faut at overdænge bunden med masser af fyld. Det forsøger jeg at leve op til, både i mængde og i variation. Hellere få, men velvalgte råvarer end en pizza, der er ved at drukne. Jeg har også en særlig forkærlighed for den hvide pizza, dvs pizzaen uden tomatsauce, men med for eksempel creme fraiche eller som her skyr i stedet for. Det skyldes også, at tomatsaucen kan være meget markant i smagen.

Her har jeg lavet to pizzaer med samme fyld, men man kan jo altid variere det, så man kan smage to forskellige slags fyld. Bliver der en rest, så spis den næste dag til frokost.

Take away eller koldhævning

Pizza er blandt danskernes favorit take away løsninger, men den her pizza med asparges og tomater er ikke ligefrem hurtig. Det skyldes, at dejen gerne må få tid til at udvikle sig i en koldhævning i mindst fem timer. Men har du ikke tiden til det, så lad dejen hæve i en skål på køkkenbordet i stedet for. Det kan være en glimrende løsning, som også betyder, at du kan skære op til fire timer af hævetiden.

Grønne asparges i marts

Lige så meget man forbinder pizza med Italien, lige så meget tænker jeg dansk forår, når talen falder på de grønne asparges. Det er nemlig en af de grøntsager, som jeg spiser mega meget af, når de er i sæson. Til gengæld spiser jeg ikke grønne asparges om vinteren, hvor de typisk vil blive fløjet ind til vores supermarkeder fra Peru, Mexico eller tilsvarende langt væk. Lyder jeg hellig nu? Nå, men det er jeg ikke, for jeg er nok som andre forbrugere, at jeg tilpasser min logik. Var jeg konsekvent, ville jeg aldrig spise avocado, og det gør jeg. Jeg ville heller ikke spise mange appelsiner og ej heller få lime i min gin & tonic. Det gør jeg så også. Så helt pudse glorien kan jeg altså ikke, men jeg kan give den lidt glimmer ved at sige, at jeg spiser flest økologiske grøntsager.

De grønne asparges i denne pizza var altså ikke danske. Det kan jo ikke lade sig gøre i marts måned. Til gengæld var de økologiske (glorien skinner) og fra Spanien. De smager ikke helt så godt som de danske, og derfor bruger jeg dem også typisk i retter som en pizza eller som sauterede, hvor de ikke skal stå alene i kraft af deres smag og karakter.

Pizza med asparges og tomater

Opskrift af Susanne PaghMåltid hovedretType vegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

10

minutter
Hævetid?

5

timer 
I alt?

5

timer 

40

minutter

Ingredienser

  • Bund
  • 2 dl lunt vand

  • 10 g gær

  • 1 tsk honning

  • 100 g durummel

  • 200 g manitoba mel

  • ½ tsk fint salt

  • Fyld
  • 250 g grønne asparges

  • 10-12 cherrytomater

  • 3-4 spsk skyr

  • 125 frisk mozzarella

  • 2-3 tsk tørret basilikum

  • salt, peber 

  • 1-2 spsk revet parmesan (eller evt i flager)

  • Tilbehør
  • Serveres med en god, grøn salat

Sådan gør du

  • Bunden
  • Opløs gær i det lune vand. Rør honning ud i vandet.
  • Rør durummel i og derefter manitoba mel lidt ad gangen. Tilsæt salt og ælt dejen igennem, gerne på røremaskine eller med en håndmixer med dejkroge.
  • Form dejen til en kugle, læg den i en skål og dæk over med husholdningsfilm. Stil på køl i mindst 5 timer.
  • Bagning
  • . Tag dejen ud af køleskabet en time før, du skal bage. Form dejen i to boller, der strammes op ved at trække dejen ind under sig selv. Lad de boller hæve på køkkenbordet dækket over i ½-1 time.
  • Tænd ovnen på max varme og over/undervarme. Varm bagepladen op samtidig, så den er rygende varm.
  • Træk hver bolle ud, så du får formet bunden på pizzaen, dejen skal være så tynd som muligt uden at gå i stykker. Læg hvert stykke på et stykke bagepapir.
  • Rør skyr ud over bunden. Skær mozzarellaen i tynde skiver og fordel den over. Strø med basilikum og giv et vrid salt og peber.
  • Knæk enderne af aspargesene, halver cherrytomaterne og læg begge dele på pizzaerne. Slut af med revet parmesan.
  • Bag pizzaerne en ad gangen på den drønvarme bageplade i ca. 10 minutter. Du kan evt sætte varmen ned til 220 grader, hvis det går lidt for hurtigt med at få brune (og brændte) kanter.

Bemærk

  • Bliver der pizza til overs, så spis den til frokost dagen derpå.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

pizza med asparges og tomater

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*