spidskålssalat med asparges og jordbær

Spidskålssalat med asparges og jordbær

Måske er det ikke rigtig sommer udenfor. Men i mit køkken er der dømt sommer med masser af salater, for juni måned byder på så mange dejlige grøntsager og bær. Og de skal nydes. Som her i en spidskålssalat med asparges og jordbær.

Hvorfor så mange salater?

Ja, først og fremmest er der som nævnt masser af gode grøntsager lige nu, og de gør sig godt i salater. Men derudover er der også en mere praktisk årsag til, at maden er let lavet. Den skæggede og jeg har rykket teltpælene op og er flyttet nordpå. Her er vi blevet øboer på Læsø og venter nu på at kunne flytte ind i det hus, vi har købt. Derfor bor vi lige nu i en lille lejlighed med et meget lille køkken, som ikke lægger op til de store kulinariske udfoldelser – især ikke, når stort set alle køkkensager er pakket ned og står i en container på fastlandet. Så maden skal være let at lave med få ingredienser, for der er ikke meget plads hverken på køkkenbord eller i køleskab. Derfor er salater og lignende retter i høj kurs lige nu, og hjernen vrides for at finde på nye varianter. Dagens salat er således én af mange, og tillige er det én af mange med årstidens grøntsager.

Danske grøntsager i juni

Sommerspidskål smager simpelthen så godt og er meget mere salat end kål i sin konsistens. Derfor er spidskål lige nu grundbestanddelen i mine salater. Kål giver lidt tyggearbejde, og det kan anbefales normalt at mørne den med salt og sukker. Med sommerspidskål kan du dog godt vælge blot at vende den fintsnittede kål i dressingen, det fungerer fint.

Sæt dertil en gang grønne asparges snittet i små stykker – lad hovederne være hele, det ser flot ud. Jeg har valgt de grønne asparges, for de kan spises rå. Ikke kun fordi det er let, men også fordi de har en helt fantastisk fin smag lidt a la friske ærter.

Og så må man aldrig gå ned på jordbær, når de er i sæson. Danske jordbær vel at mærke. I år har jeg endelig lært lektien, nemlig at man ikke skal falde for de udenlandske jordbær. Det kan godt være, at de er store og flotte, men de smager af nul og niks, er min erfaring. Er chancen der, så køber jeg altid jordbær ved en landevejsbod. Her får man nemlig ofte jordbær, der er solmodnede og derfor har fået både farve og masser af god smag. Holdbarheden er derimod ofte mindre end hos supermarkedets bær, så spis dem hurtigt.

Jordbær og små cherrytomater klæder hinanden ret godt, og endelig kommer der også kikærter i salaten. De bliver ristet på panden og krydret godt med salt.

Dressingen i min spidskålssalat med asparges og jordbær er helt enkel, for den skal bare binde salaten sammen, ikke give den ekstra smag eller fylde.

Serveres med…

Hvis salaten skal serveres som en frokost, kan den stå alene. Er det derimod en middagsret, må der godt serveres et stykke brød til. Om du vælger et langtidshævet foccacia med maskmel eller hurtige og bløde pandebrød, er helt op til dig. Begge dele kan fungere fint.

Spidskålssalat med asparges og jordbær

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

15

minutter
I alt?

15

minutter

Dansk sommer samlet i lækker salat

Ingredienser

  • ½ sommerspidskål

  • ½ dåse kikærter

  • 125 g grønne asparges

  • 100 g jordbær

  • 100 g cherrytomater

  • ½ rødløg

  • olie til stegning

  • salt

  • Dressing
  • 1 tsk honning

  • ½ citron, saft heraf

  • 3 spsk rapsolie

  • salt, peber

  • Tilbehør
  • Godt brød – for eksempel foccacia eller pandebrød

Sådan gør du

  • Varm en pande op med lidt olie. Rist kikærterne ved medium varme, giv dem godt med salt.  
  • Snit spidskålen fint. Hak rødløget fint. Skær de grønne asparges i mindre stykker, jordbær og cherrytomater deles i kvarte.
  • Bland alle grøntsagerne med de ristede kikærter.
  • Rør dressingen sammen og vend i salaten. Serveres med brød eller alene.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

spidskålssalat med asparges og jordbæe

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*