Brownie med brombæris og appelsinmousse: la grande finale

Gå til opskrift

Finalen til min tøsefrokost/fødselsdag i november var en brownie med brombæris, appelsinmousse og appelsinsirup. Brownien var på en basis af mælkechokolade, mørk chokolade og uartige mængder smør – plus nogle brombær. Isen var min vanlige is med brombær. Appelsinmoussen kunne også bruges som fromage – jeg har i hvert fald ikke helt kunnet regne ud, hvad forskellen er…. Og endelig var appelsinsiruppen appelsinsaft, der simrede sammen med sukker og blev reduceret til en sirupslignende substans smagt til med lakrids. Til sammen sødt og let syrligt, intens smag kombineret med mere underspillede indslag.

Tillige er det simpelthen en smart dessert, også selv om den består af hele fire dele. Brownie med brombæris, appelsinmousse og appelsinsirup bør nemlig forberedes på forhånd, fx dagen før, og skal bare anrettes ved servering. Brownien koster inklusive bagetid 1 1/2 time, heraf tilbringer den 50 minutter i ovnen. Isen tager 1/2 time at forberede og 4-5 timer i fryseren. Og endelig tager appelsinmousse en lille time i forberedelse. Her kan du lave appelsinsiruppen samtidig, og så skal moussen i køleskabet i minimum 4 timer, men gerne natten over. Hvor meget af det her, du vil lave samtidig, er helt op til dig, dine evner til at jonglere med mange skåle og dermed også antallet af tilgængelige skåle i dine køkkenskabe…

Jeg elsker jo at bruge tid på at sætte smagene sammen og skabe hver enkel del. Sådan er det næppe alle, der har det. Det er der heldigvis også en løsning. Hvis du er til en meget mere enkel dessert, hvor der stadig er både brownie og is, så prøv min test-fest med brownie.

Detaljer

Hvor mange?

10 tøser af den bedste slags

Arbejdstid?

Et par timer

Alt i alt?

Start dagen før…

Hvor svært?

Mere end 2 skåle at jonglere med

Ingredienser

  • Brownie med to slags chokolade og brombær
  • 200 g smør

  • 100 g mælkechokolade

  • 100 g mørk chokolade

  • 3 æg

  • 175 g sukker 

  • 125 g mel

  • 1/4 tsk fint salt

  • 1 øko lime, reven skal heraf

  • 100 g brombær, gerne frosne (de skal jo bare i kagen, spar pengene på friske brombær til evt. pynt)

  • 25 g pistaciekerner, gerne saltede

  • Brombæris
  • 200 g brombær (også frosne er fine her)

  • 50 g sukker

  • 2 spsk Licor 43

  • Saft af 1/2 citron

  • 2 æggehvider

  • 2 æggeblommer

  • 1 + 3 spsk sukker

  • 3 dl flødefraiche

  • Appelsinmousse
  • 4 blade husblas

  • 2 appelsiner

  • 1 vaniljestang

  • 100 g sukker

  • 1/2 l piskefløde

  • Appelsinsirup med lakrids
  • 1 appelsin

  • 50 g sukker

  • 1 tsk lakridspulver

Sådan gør du

  • Brownie med to slags chokolade og brombær
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Tag en springform ca. 24 cm i diameter og læg bagepapir i bunden. Smør den med lidt olie eller smør.
  • Hak chokoladen groft, mens smørret smelter i en kasserolle ved svag varme. Tag kasserollen af varmen og rør den hakkede chokolade i. Chokoladen smelter sammen med smørret.
  • Pisk æg med sukker til en skummende konsistens, tilsæt mel, limeskal og salt. Tilsæt chokolade-smørblandingen og rør rundt. Hældes i den smurte springform. Hak pistaciekernerne groft. Hvis de ikke er saltede, skal de lige have et vrid salt. Drys dem over kagen sammen med brombær. Bages ved 180 grader varmluft i ca. 50 minutter.
  • Brombæris
  • Start med at klargøre brombærrene: Hæld brombær i en kasserolle sammen med sukker og giv det et hurtigt opkog, så sukkeret opløses. Blend det med en stavblender og tilsæt citronsaft. Der må gerne være lidt substans i dem, så blend det ikke helt glat. Lad det køle af i køleskabet, mens du tilbereder isen.
  • Pisk æggehviderne helt stive, tilsæt så 1 spsk sukker og pisk endnu et minuts tid. Stil til side.
  • I en anden skål piskes flødefraiche til skum. Stil også denne skål til side.
  • Og i en tredie skål piskes æggeblommer og 3 spsk sukker helt hvidt, det kræver lidt tålmodighed. Æggesnapsen tilsættes Licor 43 samt den afkølede brombærmasse. Herefter vendes først den piskede flødefraiche i og derefter de stiftpiskede æggehvider – begge dele med let hånd, så luften i isen bevares. Hældes i beholdere og fryses i mindst fire timer.
  • Appelsinmousse
  • Husblas lægges i iskoldt vand i ca. 1/2 time. Imens deles vaniljestangen, og vaniljen skrabes ud og blandes med 1 spsk af sukkeret til vaniljesukker, der koges sammen med saft og revet skal af appelsinerne og resten af sukkeret til en appelsinsirup. Tages af varmen. Piskefløden piskes til let flødeskum.
  • Tryk husblas fri af vand og kom det op i den varme appelsinsirup, rør hurtigt rundt, så husblassen opløses helt. Kom ca 1/3 af flødeskummet op i appelsinsiruppen, rør rundt og kom blandingen over i resten af flødeskummet. Vendes let rundt og hældes i passende beholder. Skal i køleskabet i mindst fire timer, men gerne længere – natten over er fint.
  • Appelsinsirup med lakrids
  • Saft af appelsinen koges sammen med sukker, indtil det er reduceret til ca. halvdelen. Bland lakridspulver i og afkøl indtil servering.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*