grovboller med kerner

Lette grovboller med kerner

Jeg bager ofte boller af den her type – grove og med kerner. Der ryger nemlig en del af dem her i strandhytten. Nogle går til dagens frokost, og dem er der jo en hel del af, når vi begge er hjemmearbejdende. Andre går som supplement til en salat eller en suppe om aftenen. Og så er der dem, der bare forsvinder, fordi de smager dødgodt. Dagens grovboller med kerner er af den sidste slags. De forsvandt bare lynhurtigt.

Gør det let

Nogen tror, at man skal sætte sig ind i al muligt omkring meltyper, langtidshævning og ælteteknikker for at kunne lave godt brød selv derhjemme. Det er ikke rigtigt. Det må faktisk godt være let at bage, så der også er plads til at have det sjovt imens. Det er der med de her grovboller med kerner. De er ikke kold- eller langtidshævede, så de egner sig også til dage, hvor man ikke har langtidsplanlagt. Og sådan dage er der jo en del af – i hvert fald her i hytten. I stedet fik dejen lov til at stå på køkkenbordet og hæve i et par timer.

Vælg en hvedemel med masser af gluten, så hjælper du også dine boller godt på vej. Det er der for eksempel i manitoba hvedemel. Derudover er dejen æltet med elmixer og dejkroge. Det giver i min erfaring et lige så godt eller bedre resultat, end jeg kan håndælte mig til. Måske fordi tålmodighed og håndkraft ikke altid er et godt match.

grovboller med kerner

Bageenzymer eller ej

Bagerne bruger dem. Og hvis de kan, så kan vi andre vel også ”snyde” lidt. En dag i supermarkedet blev jeg nemlig lidt for nysgerrig, da jeg igen-igen så den lille bøtte med bageenzym. I kurven med den, hjem og teste af. Jeg har bagt boller i forskellige varianter i masser af år, men aldrig med bageenzym. Så jeg var lidt nysgerrig på, hvad bageenzym, som de bruger i bagerierne, kunne gøre. Det fik jeg eksperimenteret lidt med i de her boller. Det har jeg faktisk gjort i en del af mine brød i en periode, og det er sådan en lala-holdning, jeg foreløbig har fået. Ingen tvivl om at med bageenzym hæver brød og boller lidt mere og bliver flotte store. Men strengt nødvendige – det er bageenzymer altså ikke.   

Bageenzymer er ikke noget hokus-pokus. Der findes i forvejen enzymer i mel, så du giver bare dejen et skud ekstra power med bageenzymerne. De bliver i øvrigt inaktive, når brødet bages, så de forsvinder nærmest undervejs. Nogen siger, at brødet holder sig frisk længere. Jeg ved ikke – brød har som regel ikke så lang levetid her, at det når at blive tørt. Så ender det nærmere i fryseren inden, og ellers er tørt brød eminent til croutoner, som er perfekte til supper og salater.

Har du ikke bageenzymer, så fortvivl ej. Du kan sagtens bage grovboller alligevel – spring bageenzym over og vær forberedt på, at bollerne bliver knap så store. Smagen er efter min mening fuldstændig uafhængig af bageenzym eller ej.

Lette grovboller med kerner

Dagens grovboller med kerner er gode, når man ikke har så meget tid. Men har du tiden, så prøv også de langtidshævede eller koldhævede boller. De er så smarte, at de bare skal bikses sammen og så i køleskabet natten over. Her er det langtidshævede valnøddeboller.    

Lette grovboller med kerner

Opskrift af Susanne PaghMåltid Brød og bagtType BollerSværhedsgrad Let
Hvor mange?

6

stk
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

18

minutter
Hævetid?

2

timer 
I alt?

2

timer 

48

minutter

Lette grovboller med kerner, der også ligger let i maven

Ingredienser

  • 10 g gær

  • 2½ dl vand

  • 3 spsk skyr

  • 1 tsk fint salt

  • 1 spsk honning

  • 150 g grahamsmel

  • 250-300 g manitoba hvedemel (eller blot mel med højt glutenindhold)

  • 1 spsk rapsolie

  • 2-3 spsk kerner, fx solsikkekerner og chiafrø

  • 10 g bageenzym

Sådan gør du

  • Rør gær ud i lunt vand. Tilsæt skyr og honning.
  • Rør derefter grahamsmel, bageenzym og salt i.
  • Så starter du røremaskine eller elmixer med dejkroge. Tilsæt hvedemelet af et par gange og rør dejen igennem i ca 10 minutter med maskinkraft. Dejen bliver lækker elastisk, og du kan tydeligt se glutenstrengene.
  • Fordel olie i en ren skål. Læg dejen deri og dæk den til med husholdningsfilm. Stil skålen på køkkenbordet i et par timer, indtil dejen er hævet til dobbelt størrelse.
  • Tænd for ovnen på 225 grader varmluft og gerne damp. Del dejen i 6 boller, der vender i en blanding af kerner. Læg bollerne på bageplade med bagepapir.
  • Når bagepladen sættes ind i ovnen, sættes temperaturen ned til 200 grader varmluft. Bages ved 200 grader varmluft i 18-20 min, indtil de lyder hult, når man banker på dem under bunden. Køl de færdigbagte boller af på en bagerist.

Bemærk

  • Du kan vælge de frø og kerner, som du nu har mest lyst til – eller har i skabet

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
grovboller med kerner

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*