marcipangris eller sparegris

Marcipangris eller sparegris?

Elpriserne stiger og stiger… uden udsigt til ændringer lige for tiden. Men betyder det nødvendigvis, at du må slagte enten din marcipangris eller sparegris for at komme igennem julen? Jeg har samlet 9 gode råd til at få bagt julesmåkager og stegt juleand på en energimæssig fornuftig måde. Du kan også blive klogere på, hvorfor elprisen svinger så meget.

Dette indlæg er en del af julekalenderen hos Bloggers By Heart, som jeg er medlem af. Tjek deres instagram for mange flere tips til jul med omtanke for økonomi – uden at det bliver kedeligt.

Vidste du….

Elprisen bliver fastlagt på det nordiske elbørs, Nordpool. Prisen på el varierer efter efterspørgsel og udbud. Det er der sådan set ikke noget underligt i – sådan er markedsmekanismerne jo. Når det gælder el, er der en væsentlig faktor, som er lidt vanskelig at styre, nemlig vejret. Skinner solen, og er der godt gang i blæsevejret, produceres der masser af sol- og vindenergi. Omvendt er vindstille og overskyet vejr rigtig dårlig nyt for elprisen. Det er bare ikke nok at holde øje med vejr og vind. Prisen bestemmes også af priserne på olie, kul og ikke mindst gas, som man lige nu har udfordringer med at få pga. krigen i Ukraine. Heldigvis er de vesteuropæiske gaslagre fyldt godt op før vinteren.

Men hvorfor ikke bare betale for den strøm, man gerne vil bruge på det tidspunkt, man vil, hvis man altså kan? Jo, fordi man i Europa risikerer at mangle strøm i år, fordi vi ikke får gas fra Rusland, som anvendes til strømproduktion, når vind, sol og kul ikke kan følge med – fx hvis der bliver meget koldt både i Danmark og i vores nabolande. Så hvis vi alle kan flytte vores strømforbrug, så vi bruger strøm, når der er mest til rådighed, mindsker vi risikoen for, at der opstår en situation, hvor vi er afhængige af gas til produktion af strøm. Sådan sagt meget forenklet.

Hvad kan du selv gøre?

Når prisen på el stiger, er der især to ting, man kan gøre:

  • Lade være med at bruge el. Det er jo ikke altid en løsning – der skal jo være varme i boligen, tøj skal vaskes og maden laves. Men kig på dit standby forbrug, dvs. dit tv og andre ting, der står på standby. Kan du slukke helt for dem, er der penge at spare.
  • Flyt forbruget. Køber du som mange i dag el til spotpris, kan det virkelig betale sig at holde øje med elprisen og flytte forbruget af el, så man udnytter de billige elpriser, der ofte er om natten og i løbet af dagen.

Bliver der så slet ingen jul i år? Man kan jo dårligt bage småkager midt om natten, og ovnen er faktisk en af de store strømslugere. Heldigvis er der andre løsninger, så nedenfor har jeg samlet 9 gode råd til at komme igennem julen uden at skulle slagte hverken marcipan- eller sparegris.

Julesmåkagerne

Tip nr. 1: Brug varmluft i stedet for over-/undervarme. Det er smart, fordi man kan bage flere plader ad gangen, så ovnen skal være tændt i kortere tid – og så kan man bage ved lavere temperatur. Mange gange kan man også lave dejen, lægge den i køleskab eller fryser, og så bage det hele, når der er tid.

Find mine bedste opskrifter på julesmåkager. Her er både de traditionelle og fornyelserne.

Kartoflerne

Tip nr. 2: Brug låget, når du koger kartofler eller rødkål.

Tip nr. 3: Mindre vand – kartofler skal altså ikke være dækket af vand for at blive gennemkogt. Læg låg på gryden og nøjes med et par centimeter vand.

Den allerbedste opskrift på rødkål får du her. Den er virkelig god og sprød.

Anden

Tip nr. 4: Tø anden op i køleskabet. Den må gerne ligge derinde i et par dage og tø langsomt op. Samtidig med at anden tør op, afgiver den også kulde til køleskabet. Derved mindskes elforbruget.

Tip nr. 5: Hvis du ser på elregningen, kan det være smart at tænde op i den udendørs grill til kul. And på grill smager efter sigende også rigtig godt. Men det er ikke nødvendigvis den bedste løsning, hvis man skal se på CO2-udledning eller forbrug af fossile brændstoffer – det kræver en større beregning.

Risalamande

Tip nr 6: Tilbered risengrøden til risalamanden i høkasse. Det kan du fx læse meget mere om hos Bondemad.dk. Hvis du vil være en rigtig sparegris, så serverer du en portion risengrød til forret – så er bunden ligesom lagt.

Alternativ risalamande finder du her – lavet på risottoris, der ikke kræver lang kogetid. Jeg serverer den med ristede mandler og appelsinsirup, men lav blot kirsebærsauce til i stedet for.

risalamande med risottoris

Julefrokosten

Tip nr. 7: I juledagene er der masser af mad i køleskabet. Et fyldt køleskab koster lidt mere at køle ned – og så er der også risiko for, at du overser en rest, som derfor må kasseres.

Tip nr. 8: Planlæg brødbagningen, så du bager flere ting i rap. Så skal ovnen ikke varmes op flere gange (og når vi er ved ovnen, så kan du også ofte udnytte opvarmningstiden ved at stille fx en steg ind i en kold ovn). Skal jeg lune flutes, sætter jeg dem også typisk ind i en kold ovn.  

Julerugbrød med mandler og tranebær finder du her.

julerugbrød

Inden opvasken

Tip nr. 9: Fyld opvaskemaskinen helt op. Det kan blive det rene tetris at få plads til så meget som muligt. Har din opvaskemaskine et eco-program, så minimerer du både vand- og strømforbrug. Det bruger nemlig mindre vand, hvis du lader servicet stå i blød – og du sparer på strømmen, når du vasker ved lavere temperatur.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*