pizza med artiskokker

Pizza med artiskokker

Det er National Pizza Day den 9. februar. Nogen vil hævde, at det er pizzaens dag hver fredag eller lørdag, for der ryger mange pizzaer ned – og i nogle børnefamilier er der faktisk en tradition for en fast ugentlig pizzadag. På Pizzaens dag er der altså ikke noget, der hedder en alt for snasket takeaway pizza eller en pap-frostpizza for den sags skyld. Det er der i øvrigt aldrig her i huset. Så i dag har jeg lavet et bud på en rigtig lækker pizza, der har en del af Italien i sig. En pizza med artiskokker, tomater og oliven. Mums, den smager godt.

Når jeg nu havde kastet mig over at ville lave en gourmet pizza, så måtte den gerne tage lidt tid. Det gør denne her pizza så også, for nok er det ikke lavet med en årgammel surdej, men med min nyeste kærlighed inden for dej, nemlig en biga fordej. En biga fordej er ikke en surdej, men en starter, som reducerer mængden af gær i dejen. Det er mega let, for man skal ikke holde liv i en surdej, huske at genopfriske den eller lignende. Man skal blot røre biga fordejen sammen dagen før og lade den stå og udvikle sig på køkkenbordet – og så bruger man det hele i sin dej. Jeg har blandt andet lavet det her grovbrød med biga fordej. Det smager dødgodt, hvis jeg selv skal sige det. Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at der skal anvendes biga fordej til min gourmet pizza. Og så giver jeg dejen rigtig god tid til at hæve og udvikle sig. Og så skal der bare fuld knald på ovnen.

Tjek lige billedet – er det ikke en lækker dej?

pizza med biga fordej

Fyld a la Valentines

Der skal også noget fyld på pizzaen – for selv om bunden skal være god, så er det altså ikke helt nok. Den skæggede er rigtig vild med artiskokker. Så jeg tænker, at vi også er tæt på Valentines, og måske skulle jeg lige lave en charmeoffensiv? Ikke at vi normalt går op i sådanne dage – vi glemmer ofte vores bryllupsdag. Ja, den skæggede har endda glemt min fødselsdag (det gør han aldrig mere, skal jeg hilse og sige). Men man ved jo aldrig…

Ud over artiskokker skal der rødløg, oliven (som den skæggede også elsker) og lækre cherrytomater på. Og jeg indrømmer blankt, at artiskokkerne er af den type, som man tager ud af et glas eller en dåse. Ikke fordi jeg ikke gerne ville have friske artiskokker, men det er ret svært at opdrive i de lokale forretninger. Cherrytomaterne må rigtig gerne være af den slags, som er modne og med masser af smag. De kommer til at smage lækkert sødt sammen med de salte oliven. Til gengæld springer jeg helt over tomatsaucen, som ellers ofte udgør et bunddække på en pizza, for jeg foretrækker pizza blanco med masser af mozzarella  

Resultatet: Pizza med artiskokker, tomater og oliven

Resultatet blev smil over hele linjen. Den skæggede havde absolut ikke noget imod, at der var en rest pizza til næste dags frokost.

Pizza med artiskokker

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

3

personer
Arbejdstid?

1

time 
Bagetid?

15

minutter
Hævetid?

3

timer 
I alt?

4

timer 

15

minutter

Gourmetpizza eller næsten surdejspizza med artiskokker

Ingredienser

  • Biga fordej
  • 1 dl vand

  • 1 g gær

  • 150 g hvedemel

  • Bund
  • 2 dl lunt vand

  • 6 g gær

  • 1½ tsk fint salt

  • 2 spsk olivenolie

  • 350 g tipo 00 mel

  • Fyld
  • 3-4 spsk skyr

  • 1 fed hvidløg

  • 1 frisk kugle mozzarella

  • ½-1 glas marinerede artiskokker

  • 12-14 cherrytomater

  • 10-12 grønne oliven uden sten

  • Salt, peber

  • Tørret oregano

  • 1 håndfuld frisk spinat

Sådan gør du

  • Dagen før
  • Rør gæren ud i vandet og tilsæt hvedemelet. Rør det sammen til en jævn dej. Dæk skålen med husholdningsfilm og lad den stå på køkkenbordet til dagen efter, minimum 12 timer, men gerne et døgn.
  • På dagen
  • Start med bunden: Rør gær ud i det lune vand (håndvarmt, ikke over 37 grader). Tilsæt biga fordejen, der i løbet af natten er begyndt at boble fint.
  • Tilsæt olivenolie og rør rundt.
  • Rør salt og tipo 00 mel i. Ælt dejen i hånden, på røremaskine eller med en elmixer med dejkroge – i mindst 5 minutter, indtil dejen slipper kanterne fint og danner glutenstrenge.
  • Dæk skålen med dej over med husholdningsfilm eller et viskestykke. Lad den stå og hæve på køkkenbordet i 2½ time.
  • Når dejen har hævet, deler du den i to portioner, som du former til en stor bolle. Stram dem pænt op og lad dem efterhæve overdækket på køkkenbordet i yderligere 30 minutter.
  • Fyld og samling
  • Imens gør du fyldet klar: Rør skyr med salt, peber og finthakket hvidløg. Skær mozzarellaen i skiver, del artiskokker og tomater i mindre stykker og halver oliven.
  • Når dejen har efterhævet, tændes for ovnen på max varme (almindelig ovnvarme), min ovn går til 250 grader. Derefter rulles hver bolle ud til en rund pizza. Fordel skyrblandingen ud over bundene. Læg mozzarellaskiverne ovenpå sammen med artiskokker, cherrytomater og oliven. Til sidst krydres med salt, peber og ikke mindst oregano.
  • Når ovnen er varm, skrues der ned til 230 grader, og den første pizza sættes ind. Den bages i ca 15 minutter, indtil dejen ser gennembagt ud. Fordel lidt spinat over den, når den kommer ud af ovnen. Bag pizza nr 2, mens I spiser den første.
pizza med artiskokker

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*