Årets allerførste dag bød på en velkrydret og styrkende suppe. En spicy gulerodssuppe med ingefær. Efter al julemaden og nytårslækkerierne var det meget forfriskende og efterhånden også helt tiltrængt hos både den skæggede og undertegnede at få noget helt andet, noget helt almindelig mad. Og jeg glædede mig egentlig også til at skulle lave netop helt almindelig hverdagsmad. Mad der ikke skulle leve op til bestemte traditioner. Mad der ikke skulle indeholde uanede mængder af smør, chokolade eller nødder… for det har de sidste måneder virkelig budt på i min forberedelse af julekalenderen her på bloggen.
Derfor blev aftenens menu 1. januar denne gulerodssuppe med spidskommen, chili og ingefær. Lutter gode sager, der var som skabt til både at give varme og masser af energi til at tage hul på et nyt år. Jeg serverede suppen sammen med sprøde rugbrødscroutoner, sprødstegte gulerodsstimler og en klat creme fraiche på toppen. Suppe alene mætter ikke så længe, men når den suppleres af noget at bide i, hjælper det en hel del. Derfor rugbrødet, der også i sig selv er godt mættende. Creme fraiche eller skyr er godt til at tage en eventuel lidt for spicy oplevelse. Derudover synes jeg faktisk, at det er rigtig dejligt at få noget koldt sammen med den ofte brandvarme suppe.
Er du til det spicy, men ikke lige til en spicy gulerodssuppe med ingefær? Så anbefaler jeg, at du i stedet kaster dig over denne spicy rødbedesuppe med skarp peberrodscreme.
Detaljer
2 personer
40 minutter
40 minutter
Ret enkel
Ingredienser
1/2 almindeligt, gult løg
1 spsk fintrevet ingefær af den friske slags
1 tsk spidskommen
1/2 tsk chilikrydderi
60 g røde linser
350 g gulerødder
3/4 l grøntsagsbouillon (terning af den gode slags plus vand)
Salt, peber
Olivenolie
- Tilbehør
3 skiver grovbrød eller rugbrød
1 gulerod
Olivenolie til stegning
3-4 spsk cremefraiche eller skyr
Sådan gør du
- Varm 1 spsk olivenolie op i en gryde. Skræl gulerødderne og skær dem i mindre stykker. Hak løget og svits det i olien i et par minutter. Tilsæt fintrevet ingefær og krydderier og rør rundt. Tilsæt derefter linser og gulerødder og lad det svitse med yderligere et par minutter. Hæld grøntsagsbouillon over og lad det koge i ca. 20-25 minutter, indtil både linser og gulerødder er godt kogte.
- Imens laver du tilbehøret: varm olivenolie i en pande – den må gerne være godt varm. Skræl lange strimler af guleroden og svits dem i olien et par minutter. Derefter hældes de over på et stykke køkkenrulle til afdrypning. Skær brødet i tern og steg dem i olien, indtil de er sprøde. Drypper også af på et stykke køkkenrulle. Skyr/cremefraiche hældes op i en skål.
- Når gulerødder og linser er møre, blendes suppen og smages til med salt og peber. Serveres rygende varm med tilbehøret.