sprød tærtebund

Sprød tærtebund

Er der noget, jeg kan blive rigtig træt af, så er det en blød tærtebund. Intet fyld, uanset hvor lækkert det er, kan rette op på en blød, måske endda våd tærtebund. Heldigvis er det ret let at få en sprød tærtebund i stedet. Det kræver faktisk mindre, end man skulle tro.

Jeg kan godt overraskes, når jeg på en café får et stykke porretærte, hvor bunden er våd. Det er faktisk ikke så svært at hindre, og fornøjelsen ved at sætte tænderne i en sprød tærtekant eller -bund er altså ikke at kimse af.

Denne her opskrift på sprød tærtebund bruger jeg igen-igen, fordi den altid giver et godt resultat – og så er den altså meget let at bikse sammen. Den passer til en aflang form 12×30 cm eller en rund tærteform på 20 cm i diameter.

3 tips

Hurtigt med hviletid og smør er nøgleordene. Det betyder, at dejen skal samles hurtigt, man skal give tid til at lade dejen hvile i køleskabet – og man skal bruge smør i dejen. Du kan sagtens lave tærtedej med olie, men min erfaring er, at de ikke bliver knasende sprøde.

  1. Hvis målet er en sprød tærtebund, så brug smør. Koldt smør, der gnides ind i melet, så det kommer til at ligne revet ost. Du kan gå helt amok og bruge en gaffel, så du er sikkert på, at dejen ikke bliver varm.
  2. Dejen skal samles hurtigt, dvs. når man kommer enten æggeblomme eller vand i dejen, skal den under ingen omstændigheder æltes, men blot samles og formes til en flad disk.
  3. Giv dejen tid til at hvile i køleskabet, det betyder, at den ikke hæver så let, og det har man jo ikke brug for i en tærte.

Det er de allervigtigste ting at huske. Men der er mere, man kan gøre, for at få den perfekte tærtebund.

3 ekstra tips

De her tre ekstra tips er faktisk også ret vigtige.

  1. Mel, smør, salt og vand. Det er alt, hvad der skal bruges for at lave en tærtebund. Melet skal være det glutenmæssigt ringeste af slagsens, dvs. der skal være et lavt proteinindhold. Det kan man bl.a. finde i det efterhånden ret velkendte kagehvedemel. Årsagen er selvfølgelig, at et højt proteinindhold er forbundet med gode hæveegenskaber, men en tærtebund skal netop ikke hæve.
  2. Vælg den rigtige form af metal og gerne med løs bund. Det sidste er kun for nemhedens skyld. Porcelæns- eller stentøjsforme har jeg derimod ikke særlig god erfaring med, hvorimod metal leder varmen godt.
  3. Forbag bunden, så den bliver lidt fast, og vælg fyld, der ikke er alt for vådt. Det er altså svært at holde bunden sprød, hvis de grøntsager, man lægger ovenpå, smider en masse vand. Så det kan være en fordel lige at give grøntsagerne en tur på panden først.

Et par ideer til tærter

Jeg har lavet mange forskellige udgaver af tærtebunde, også nogen med olie i stedet for smør. Når det sker, så bliver bunden efter min erfaring ikke helt så sprød, men den er nok noget sundere. Her er et par af de tærter, hvor jeg går amok i mel og smør:

grov tærte med ærter og squash

Først en grov tærtebund, hvor noget af kagehvedemelet er erstattet af en grov meltype – og det kan være mange forskellige meltyper, rugmel, speltmel etc. Se opskriften på en grov tærte med ærter og squash, som også er lidt forårsagtig.

Tomattærten her er bare så smuk. Og det mener jeg virkelig – den er ikke bare pæn og appetitlig, den er faktisk smuk. Se opskriften på en sprød oplevelse i form af en tomattærte.

Sprød tærtebund

Opskrift af Susanne PaghMåltid GuideType HovedretSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid

30

minutter
I alt?

50

minutter

Sprød tærtebund – lige til at fylde med lækkerier

Ingredienser

  • 170 g kagehvedemel, ca 50 g kan erstattes af fx rug- eller speltmel for en grovere tærtebund

  • ½ tsk salt

  • 70 g smør

  • 2-3 spsk vand

  • Tilbehør
  • 1 tærteform i metal, 20 cm i diameter

Sådan gør du

  • Bland melet med salt.
  • Tilsæt smør i små stykker. Gnid smørret ind i melet, så det kommer til at minde om revet ost.
  • Saml dejen med lidt vand.
  • Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg den i køleskabet i minimum 1 time, gerne længere. sprød tærtebund
  • Klargør en tærteform: læg bagepapir i bunden og smør siderne med olie eller smør. sprød tærtebund
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir. Den skal være tynd, men ikke papirtynd, 2 mm ca. Læg dejen i tærteformen og få den godt ud i kanterne og op ad siden. Skær overskydende dej af. Krøl et stykke bagepapir sammen og læg over dejen. Fyld fx kikærter eller lignende over, så bagepapiret holdes nede under forbagningen. sprød tærtebund
  • Tænd ovnen på 200 grader varmluft. 8. Forbag dejen i 10 minutter. Fjern bagepapir og kikærter. Så er tærtebunden klar til at blive fyldt med lækkerier og færdigbagt – typisk ca. 20 minutter ved 180 grader.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*