Det her er langt fra den første græskarsuppe, vi får i denne suppesæson, dvs her i efteråret. Den skæggede er holdt op med at se overrasket ud, når jeg siger, at menuen står på suppe. Måske skal jeg lige overveje, hvor ofte menuen skal gøre det? Nå, men tirsdag er suppedag hos os. Det kan også godt være en torsdag… eller en mandag… Men uanset hvad, så stod den forleden på en remake af en gammel opskrift her på bloggen. Nemlig en vegansk græskarsuppe, som oprindeligt ikke var vegansk, men nu er blevet det. Smagen er der ikke ændret ved, for der er stadig tale om en græskarsuppe med blid smag.
Græskar ude og inde
I disse dage er det helt oplagt med græskar, for lige om lidt er det jo Halloween. Og græskar er generelt et hit i efteråret. Ikke bare udenfor døren med lys i og en uhyggelig (og ofte uhyggeligt flot) udskæring, men også i efterårets mange supper og varme retter i øvrigt. Og så gør det jo heller ikke noget, at græskar ikke er specielt kalorieholdigt med kun 18 kalorier pr 100 g. Til gengæld får du en god portion A, B, C vitaminer samt kalium samtidig. Med 4,2 gram kulhydrater pr. 100 gram får du heller ikke det store blodsukkerudsving. Generelt ret smart må man sige. Kilde:
Remake og opdatering af en blid, vegansk græskarsuppe
Jeg har lavet rigtig mange græskarsupper gennem tiden, og mange af dem har været med masser af krydderier. Se eksempler på stærke supper nedenfor. Lige for tiden kan jeg imidlertid godt lide, at maden ikke er så stærk. Og derfor faldt jeg over denne her opskrift med en blid græskarsuppe, som kun krydres med spidskommen. Jeg har så opgraderet den en smule, idet jeg valgte at koge linserne i grøntsagsbouillon, som giver meget mere smag til retten. Dertil valgte jeg at give godt med topping til. Ud over æbletern blev det nemlig også til granatæblekerner og rugbrødscroutoner. Aldrig gå ned på topping!
Da jeg lavede opskriften oprindeligt (og det er en del år siden), rundede jeg den med et par skefulde græsk yoghurt. Men det synes jeg faktisk slet ikke, er nødvendigt. Derfor har jeg undladt det i dagens udgave, som dermed blev helt vegansk. Da jeg i sin tid lavede opskriften, var det på opfordring. Flere havde efterspurgt opskrifter med linser, og det ville jeg gerne efterkomme. I denne græskarsuppe er det røde linser, som koger så fint ud og er med til at skabe fylde og fyldighed i suppen. Røde linser er i øvrigt små proteinbomber, så de er også gode til at sikre lidt balanceret indtag.
Jeg serverede suppen som hovedret, men den kan sagtens bruges som en let forret i stedet for – eller som en frokostanretning.
Andre græskarsupper
Hvis man er til lidt mere smag i græskarsuppen, så vil jeg foreslå, at man prøver en af de her to:
- Den her, som var sæsonens første græskarsuppe i 2017. Med frisk chili giver den varmen.
- Eller denne her græskarsuppe, der smager af en hel masse. Og så er den med stykker af græskar i, som nok er møre, men alligevel giver lidt tyggearbejde.
Vegansk græskarsuppe med blid smag
Måltid Hovedret, ForretType GrøntSværhedsgrad Let2
personer15
minutter15
minutter30
minutterVegansk græskarsuppe, der er mega børnevenlig
Ingredienser
75 g røde linser
0,6 l grøntsagsbouillon
½ hokkaido græskar
½ æble
1 porre
1 tsk spidskommen
Salt, peber
Topping:- Topping
½ æble med skræl i små tern
kernerne fra ½ granatæble
rugbrødscroutoner ristet i olivenolie og med et drys salt
Sådan gør du
- Skyl linserne og sæt dem over og koge i en mellemstor gryde – ca. 5 minutter – i grøntsagsbouillon.
- Imens skæres skrællen af græskaret, og kernerne fjernes. Herefter skæres græskaret i tern, ca. 2×2 cm. Det halve æble befries for kernehus og skræl, hvorefter det skæres i store tern. Græskar og æble hældes ned til linserne, og der tilsættes lidt ekstra vand, så det dækker, hvorefter det småkoger ca. 10 min.
- Skær porren i tynde strimler. Tag suppen af varmen og blend den, til den er glat. Herefter sættes suppen tilbage på varmen og varmes op til kogepunktet. Smag til med salt, peber og evt. ekstra spidskommen. Tilsæt porrestrimlerne og sluk for varmen. Lad suppen stå ca. 3 minutter.
- Topping
- Klargør toppingen: Det halve æble uden kernehus, men med skræl, skæres i små tern.
- Rugbrødscroutoner ristes i lidt olie på en varm pande – giv et vrid salt til dem, inden de drypper af på et stykke køkkenrulle.
- Og endelig befries kernerne fra granatæblet. Server de tre toppings ved siden af suppen.
Bemærk
- Justér suppens konsistens løbende. Det kan sagtens være, at der skal lidt mere grøntsagsbouillon eller evt blot vand i den.
- Går du ikke vegansk, kan suppen fx serveres med lidt yoghurt eller skyr rørt blødt med mælk og krydret en anelse med salt og peber.
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!