vegansk græskarsuppe

Tid for suppe – 5 bedste supper og 3 gode råd

Endnu en gang må jeg erkende, at jeg ikke er speciel. Madvanerne her i huset er faktisk lige som danskernes er flest. I hvert fald hvad angår suppe. Vi spiser masser af suppe i løbet af efteråret. Altså lige indtil julehyggen rammer os, hvor vi holder en pause med suppe indtil januar, hvor vi nok er dødtrætte af julemaden. Derfor har jeg her samlet de 5 bedste supper til vintersæsonen.  

En undersøgelse fra COOP viser, at suppe er på bordet ved ca 5% af alle middagsborde i aften – lidt flere hvis det er en hverdagsaften. Sammenligner man tallene med varmegraderne udenfor, viser det sig, at de følges lidt ad… når temperaturen udenfor falder, stiger trangen til varme i kroppen. Ikke overraskende. Se bare figuren her – den blå linje viser, hvor mange i procent der får suppe, mens den røde viser udetemperaturen. På en gennemsnitlig dag i Danmark får 5% suppe (til sammenligning får 6% rugbrødsmadder til aftensmad):

Sammenhæng mellem udetemperatur og suppe

Supper kan være klare eller jævnede, med og uden fyld, vegetariske eller med fisk eller kød – og så kan de faktisk også serveres som forret, hovedret eller dessert. Samtidig er der stor variation i supper geografisk set. Fra russisk borsjt til italiensk minestrone eller spansk gazpacho. Fælles for mange supper er, at man anvender de råvarer, der er til rådighed, for suppe kan også være en fin spareøvelse.

3 gode råd til den varme suppe

Jeg har fundet tre af mine bedste råd sammen til den varme vintersuppe:

  1. Konsistensen skal være rigtig. Ikke for tynd og sjasket, men heller ikke for tyk og bastant. Det er lettere at tilføre væske end fjerne den, så kom ikke al væske i fra starten, hvis du er i tvivl.
  2. Tid giver smag. På enhver måde – og det gælder uanset om suppen er varm eller kold. Jeg har prøvet at lade en ”uskyldig” agurkesuppe med en anelse chili i stå på køl natten over. Den blev meget stærk. Ligeså skal man være forsigtig med krydderierne ved varme supper. Tilsæt chili, cayenne etc lidt ad gangen. Også her er det lettere at give et drys ekstra end redde en for stærk suppe.
  3. Fyldet er selvfølgelig vigtigt, men er der tale om en legeret suppe, så er det, du kommer ovenpå, mindst lige så afgørende for helhedsoplevelsen. Suppe giver i sagens natur ikke så meget tyggearbejde. Derfor må toppingen meget gerne være noget, hvor tænderne skal i gang. Det kan for eksempel være croutoner af en rest tørt rugbrød eller franskbrød – eller ristede nødder. Det må også gerne være noget, der giver en ekstra smagsoplevelse. Hvis du laver en stærk suppe, kan lidt yoghurt rørt med salt og peber også være dejligt afkølende for mund og svælg.

De 5 bedste supper

Her er 5 af de bedste supper til en kold tid. I absolut ikke-prioriteret rækkefølge. Men græskarsuppen kommer vi ikke udenom. Den er nemlig dødnem at lave, og ingredienserne er nemme at have på lager. Kan spises hele efterår og vinter, men er oplagt til Halloween.

1. Græskarsuppe i vegansk udgave

Jeg har her valgt en vegansk græskarsuppe, men søg evt. på græskarsuppe i søgefeltet øverst på siden – jeg har nemlig lavet en del forskellige græskarsupper. Husk i øvrigt, at lidt kold yoghurt eller lignende kan være godt, hvis suppen er lige stærk nok – men så er den selvfølgelig ikke vegansk længere.

2. Kartoffel-porre suppe med sprøde brødcroutoner

Kartoffel-porresuppe med brødcroutoner lyder måske lidt kedeligt, men det er det altså langt fra. Husk godt med topping, jeg anbefaler rugbrødscroutoner, fordi de passer godt med deres rustikke udseende til vintergrøntsagerne.

3. Fyldig fiskesuppe

Bouillabaissen er en fransk opfindelse. Jeg kalder det bare for fiskesuppe, sådan nede på jorden og mere dansk. Det er en fyldig fiskesuppe, som er velegnet til gæster og andet godtfolk.

4. Ærtesuppe med champagne – dekadent vil nogen sige…

Suppe er hovedret til hverdag – og forret til festlige lejligheder. Her kan jeg anbefale denne ærtesuppe med champagne, rejer og flødeskum.

5. Klar suppe med grøntsager og bønner

klar suppe med grøntsager og bønner - en af de 5 bedste supper

”Vi fik sådan en klar suppe, da jeg var barn,” sagde den skæggede. Så det har jeg også lavet – en grøntsagsudgave af hønsekødssuppen uden kød- og melboller. Mest fordi melboller altid har været en gåde for mig – forstår dem ikke. Til gengæld forstår jeg en klar suppe med grøntsager og bønner

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*