grov galette med svampe

Grov galette

Det her er egentlig en tærte, men bare uden form. Det hedder en galette. Læs mere om galettens oprindelse nedenfor og få også opskriften på en grov galette med svampe, som er perfekt til en vinterdag.

Den franske pizza?

Galetten er fra Frankrig – og man kunne faktisk kalde det lidt for en fransk måde at lave den italienske pizza på. I hvert fald var galetten oprindeligt et sprødt, fladt og rundt brød eller kage med fyld ovenpå. Og masser af ost i den salte udgave.  

Det er netop den sprøde dej, som jeg er faldet for. Kanten på tærten er nemlig mega sprød og lækker. Dernæst kan jeg godt lide det rustikke udtryk, som galetten har. Der er sådan lidt fransk landkost over den, og jeg kan sagtens forestille mig at sidde på caféen på torvet i en landsby inde midt i Frankrig og få en glas hvidvin og en galette til frokost. Plus selvfølgelig en espresso bagefter. Så sidder man der i træernes skygge, mens den daglige trummerum går sin gang. Det er her, vi ser den lokale revisor komme forbi med sin mappe med papirer til underskrift, og ordensmagten får et enkelt glas, mens dagens avis pløjes hurtigt igennem. Og jo, det er præcis sådan, det er, når man kommer uden for de normale turistruter. Det er netop her, vi får den rigtige, franske mad, sådan som den spises i dag, og ikke noget, der er tilpasset vores smagsløg.

Vær i øvrigt obs på, at der i Bretagne og Normandiet er en lidt anden type af galette. Det er en pandekage lavet på boghvedemel, og den smager altså også rigtig godt.  

Hvad skal man huske?

Da en galette bages direkte på en bageplade (med bagepapir) og heller ikke forbages, må fyldet ikke være for vådt, for så bliver bunden også våd. Derudover skal bunden være tæt, for ellers løber fyldet bare ud. Når det er sagt, er det egentlig bare at tømme køleskabet. Der er masser af muligheder for at få brugt rester af grøntsager.

Her har jeg valgt svampe, soltørrede tomater og valnøddekerner som det primære fyld. Der er også kommet et par håndfulde flowersprouts i. Har du ikke det, så hak lidt grønkål – eller brug lidt flere svampe. Det kan være helt almindelige champignons eller en kombination af forskellige svampe. Læg dertil cayenne og chili, for tærten må gerne smage af noget. Det her er ikke en forårstærte, hvor man passer på de sarte smage. Det er derimod en rigtig vintertærte, hvor der gerne må være både styrke og umami. Styrken fra krydderierne, umami fra svampene. Jo mørkere svampe, jo mere umami. Valnødderne giver lidt modstand og tyggearbejde, hvilket jeg sætter stor pris på.

Selve dejen er en grov tærtedej på basis af grahamsmel og med olie i stedet for smør. Fordel? Ja, ud over sundhed er fordelen også, at dejen ikke skal hvile i køleskabet, før galetten bages. Den færdigbagte galette med svampe, soltørrede tomater og valnødder skal blot serveres med en skål salat – og gerne mens den er varm.  

Andre galetter

Prøv også denne her galette med gedeost og kartofler – den er lavet med boghvedemel og smager godt især på en sommerdag.

Grov galette

Opskrift af Susanne PaghMåltid GrøntType HovedretSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid?

25

minutter
I alt?

55

minutter

Ingredienser

  • 75 g grahamsmel

  • 100 g hvedemel, gerne kagemel

  • ½ tsk salt

  • 2-3 spsk skyr

  • ½ dl rapsolie

  • 1 rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • 200 g svampe

  • 1 håndfuld flowersprouts

  • 2 spsk soltørrede tomater i olie

  • 1 håndfuld valnøddekerner

  • cayennepeber

  • chiliflager

  • 1 æg

  • 2 spsk skyr

  • 1 håndfuld revet ost, gerne cheddar

  • Tilbehør
  • Blandet salat

Sådan gør du

  • Bunden
  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Bland de to slags mel med salt. Rør skyr i og derefter rapsolie. Saml dejen med hænderne. Der skal eventuelt bruges en lille smule vand for at få dejen helt samlet.
  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir til ca. 2 mm tykkelse. Læg dejen over på en bageplade med bagepapir.
  • Fyld
  • Skær svampene i små stykker, hak rødløget og hvidløget fint. De soltørrede tomater skæres i mindre stykker. Valnødderne hakkes groft.
  • Varm en sliplet pande op til medium varme. Rist svampene på panden, og lad dem smide vandet. Tilsæt derefter de soltørrede tomater sammen med lidt af olien fra dem, det hakkede rødløg, hvidløg og til sidst valnødder og flowersprouts. Lad det stege med et par minutter.
  • Bland skyr og æg med lidt salt og peber.
  • Hæld svampeblandingen ud over bunden. Fordel æggeblandingen ovenpå og øverst den revne ost. Fold kanterne ind, så fyldet bliver holdt inde.
  • Galetten bages i ca. 25 minutter. Serveres med en god, blandet salat.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
grov galette med svampe

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

Kilde: greatbritishchefs.com

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*