salat med rodfrugter og laks

Salat med rodfrugter og laks

Endnu en salat, tænker du måske… men der er bare så mange måder at lave salat på. Også om vinteren, hvor man så vælger årstidens råvarer i stedet for den grønne hovedsalat, tomaterne og agurken. Det er også en del af en grøn klimadagsorden, når man spiser lokale råvarer. Her har jeg lavet en helt enkel salat med rodfrugter og laks. Læs også om, hvorfor du skal kramme din kål.

Grønne valg handler jo ikke kun om at spise grøntsager og frugt frem for kød. Det er efterhånden velkendt, at der skal ret meget grønt foder til for at producere en hakkebøf. Faktisk går der 7 kg foder til 1 kg oksekød. Det handler også om at vælge de rigtige grøntsager. De mest bæredygtige grøntsager er som udgangspunkt dem, der er i sæson, og som er dyrket på friland. Eller i drivhuse uden brug af opvarmning. Men hvad nu, når man gerne vil have salat om vinteren? Ja, så må man gribe til vinterens mange rodfrugter.  

Om salat med rodfrugter og laks

Jeg havde rødbeder og knoldselleri i grøntsagsskuffen, og de bliver begge to utrolig velsmagende, når de bliver bagt. Knoldselleri kan få en næsten nøddeagtig smag, mens rødbederne bliver søde.

De bagte rodfrugter blev lagt på en bund af spidskål sammen med varmrøget laks og akkompagneret af en avocadocreme. Det er altså ret lækkert og meget let at lave. Strø lidt feta på toppen, og så har du en salat, der mætter meget, og som samtidig er både flot at se på og smager godt.

Varmrøget laks er noget af det, jeg næsten altid har i køleskabet, men alternativt kan en rest bagt eller stegt laks af den ferske slags også bruges.

Rodfrugterne giver en god tyngde i salaten, så den bliver mættende. Skulle du nu have behov for lidt mere fylde, så tag et godt stykke brød til. Skal det være nybagt, så er pandebrød en god løsning. For eksempel vil de her bløde og hurtige pandebrød gøre sig godt. Ellers så bruger jeg ofte at skære rugbrød tyndt og riste det. Det smager nemlig rigtig godt.

Kram din kål

Kram din kål. Nu tænker du måske, at det rabler for mig, men det går det altså ikke. Når du krammer kål med salt og sukker, gør du kålen lidt lettere at tygge. Du gør ganske enkelt lidt af tyggearbejdet på forhånd. Salt og sukker kan nemlig sprænge bl.a3. protein i stykker. Det er også det, der sker, når man sprænger andebryst  – se her. Kålen smider lidt væske, bliver mere sprød og i øvrigt også mere mild og rund i smagen. Du kan sagtens kramme på forhånd, hvis du er food prepper. Og du krammer virkelig kålen. Sådan masserer salt og sukker ind i den. Ligesom du oplever det, når du sidder i frisørstolen, og frisøren giver dig den store hovedbundsmassage.

Her er det spidskål, der krammes, men også hvidkål og grønkål har godt af et kram. Det har mennesker vist også, men måske man lige skal overveje, hvor meget massage man så giver samtidig 😉

Salat med rodfrugter og laks

Opskrift af Susanne PaghMåltid FiskType Hovedret, FrokostSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

20

minutter
Bagetid?

20

minutter
I alt?

40

minutter

Let vintersalat

Ingredienser

  • 2-3 rødbeder af medium størrelse

  • ½ knoldselleri

  • rapsolie

  • salt, peber

  • ½ rød (eller grøn) spidskål

  • 1 tsk salt

  • 1 tsk sukker

  • 1 stk varmrøget laks (ca 125-150 g)

  • 1 håndfuld feta i tern

  • Avocadocreme
  • 1 avocado

  • 2-3 spsk skyr

  • 1-2 tsk æblecidereddike

  • ½ tsk spidskommen

  • Tilbehør
  • Ristet rugbrød

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft. Rens og skræl knoldselleri og rødbeder. Skær begge i lange skiver, ca. 4-5 mm tykke. Fordeles på en bageplade med bagepapir. Bages i 20 minutter ved 180 grader varmluft.
  • Snit spidskålen fint. Kram den med en blanding af salt og sukker, som nærmest mørner kålen.
  • Mos avocadokødet med skyr i en skål. Smag avocadocremen til med æblecidereddike, spidskommen samt salt og peber.
  • Rist rugbrødet.
  • Fordel det fintsnittede spidskål i to dybe tallerkener. Fordel de bagte rodfrugter ovenpå sammen med varmrøget laks i mindre stykker. Øverst fordeles smuldret feta sammen med et par skefulde af avocadocremen. Server resten af avocadocremen til sammen med ristet rugbrød.

Bemærk

  • Har du pastinakker, vil de også smage rigtig godt i salaten. Bag dem ligesom rødbeder eller knoldselleri.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken
salat med rodfrugter og laks

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

close

JULENS SMÅ KAGER

TILMELD DIG NYHEDSBREVET OG FÅ E-BOGEN JULENS SMÅ KAGER

Jeg spammer ikke! Læs min privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*