Inspiration til brunch – eller vis mig din morgenmad

I de seneste par uger har jeg søgt inspiration og viden om morgenmaden. Er den vigtig – eller er den bare en vane? I 1990erne sneg et nyt ord sig ind i dansk: brunch. Der blev serveret brunch på cafeer, og ikke mindst begyndte man så småt at invitere hjem til brunch. Fordelene var klare: Lettere end at servere en frokost, og så blev gæsterne sjældent hængende helt til aftensmaden. Jeg er dykket lidt ned i brunchens historie og kommer også med inspiration til brunch, når det skal være let. 

Brunchens historie 

Brunch er en sammentrækning af ordene breakfast og lunch, og med det engelske islæt i ordet er det heller ikke overraskende, at brunchen opstod i England. Endda ifølge historien for ufattelig mange år siden. Det siges nemlig, at den opstod i 1890erne, hvor den tunge frokost efter kirketid kunne være vanskelig at få ned, hvis man var præget af tømmermænd eller bare træthed fra en festlig aften. En tur over Atlanten til USA gjorde brunchen populær, og således blev den allerede i 1930erne et kendt indslag derover. Brunchen ramte Danmark for alvor i 1980erne og 1990erne. 

Brunch er so last year…  

Ifølge min pt madkilde nummer 1, nemlig mad- og vinanmelder Søren Frank i kompagniskab med kulturjournalisten Søren Jacobsen Damm i Berlingske, hører brunch 1990erne til: “I 1990erne handlede alt om brunch. Hvis du ikke har spist brunch, forstår du ikke 90erne. I dag er brunch blevet et forbudt ord på linje med »Voldemort« i Harry Potter. Nu hedder det igen – som da farfar var ung – morgenmad.”

Jeg er ikke helt sikker på, at det er nået hele vejen til Jylland endnu. I hvert fald har de lokale cafeer stadig brunch på menukortet. Jeg har så aldrig rigtig forstået brunch som koncept. Så måske har jeg heller ikke forstået 90erne? Og helt ærligt, jeg forstod nok aldrig helt Dr. Martens støvler, grungestilen eller kjoler over jeans. Jeg savner af logiske årsager heller ikke søndagsmiddag med grydestegt culotte eller værre cuvette, der var så sej, at der blev helt stille om bordet, mens man tyggede og tyggede.  

Så lad os nu finde lidt inspiration til brunch, morgenmad eller bare dagens første måltid. Alt efter hvad vi helst vil kalde det – og hvor vi helst vil sættes i bås: som den, der ikke forstod tiden, eller er langt forbi den… 

Inspiration til brunch  

Når nu brunch er blevet et nærmest forbudt ord, så kalder vi det i stedet for morgenmad. Men af hensyn til de læsere, der endnu ikke ved det, vil jeg nu stadig tagge mine morgenmadsopskrifter med ordet “brunch”. “Tagge” er i øvrigt et ord, der ikke eksisterede i 90’erne. 

Og i dag kommer jeg med et par forslag til, hvad brunch eller morgenmad kan indeholde, når der er gæster. Når det er sommer som nu, synes jeg ikke, at det behøver være det helt traditionelle. Så jeg vil foreslå, at man starter med den vertikale omelet. Den smager dødgodt og er enkel at lave. Skift evt asparges ud med rød peber eller anden forholdsvis fast grøntsag. Server godt rugbrød til. 

vertikal omelet

Derefter min morgenmadssalat – den er jeg personligt ret glad for, fordi den har masser af lækker smag i sig. Skift igen asparges ud, hvis du helst ikke vil købe importerede asparges. I stedet kunne det være røde, modne tomater. Dertil valnøddebollerne her – de smager nemlig rigtig godt, og så kan de langtidshæves.

morgenmadssalat

Og endelig skal der være et sødt punktum, men med både yoghurt og havregryn smager det lidt af morgenmad med denne her tærte med frisk frugt.  

dekonstrueret yoghurt

Dermed en tre-retters morgenmenu, der selvfølgelig kan udvides med ost, marmelade og meget mere. Men meget behøver ikke at være bedre… 

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*