Hvis du er til hvid pizza, altså pizza uden tomater, så er her et bud, der er langt fra Italien. Nemlig en nordisk pizza med kantareller, hasselnødder og gedeost.
Før 1980 var pizzaen stort set ukendt herhjemme – jeg vil vove den påstand, at jeg ikke har fået pizza serveret i mit barndomshjem. I dag kender jeg familier, hvor fredag aften er lig med hjemmelavet pizza. Det er ikke så underligt, for en undersøgelse af danskernes foretrukne middagsretter viser, at pizza indtager en tredjeplads. I det nord- og vestjyske endda en førsteplads.
Og det forstår man egentlig godt, for pizza kan varieres i en uendelighed, selv om vi alle nok har vores favoritter – fra det simple og enkle til meget avanceret og tidskrævende. Fra børnevenlig til bestemt mest for voksne. Det gode er, at hver kan få sin yndlingsvariant. Jeg ville definitivt vælge en hvid pizza som min favorit – og så kan den være med rigtig meget forskelligt fyld derudover.
Hjemme hos os er pizza-aften sjældent fredag, men i højere grad søndag, hvor der er tid til at lade dejen hæve – og hvor evt rester bliver til mandagens frokost for den skæggede. Denne søndag aften blev det (også og igen-igen) til en hvid pizza med kantareller, hasselnødder og gedeost. Lidt nordisk luksus kunne man vel kalde det og nok også en voksen-pizza, selv om man nogle gange kan blive overrasket over børns smagsløg.
Serveres med salat og et glas rødvin (til at slutte weekenden af med), så kan den nye uge godt komme an.
Vil du prøve en anden, hvid pizza – så er denne klædt i hvidt og grønt ikke ueffen.
Detaljer
2 personer
30 minutter
60+14 minutter
Helt almindelig
Ingredienser
- Bund
15 g gær
1,5 dl lunkent vand
1 tsk salt
1 spsk olivenolie
25 g grahamsmel
150 g tipo 00 mel
- Topping
1 rødløg
1 fed hvidløg
10-15 g tørrede kantareller
1 håndfuld fintsnittet grønkål
1 håndfuld hasselnødder
3-4 spsk skyr
½ rulle blød gedeost
Olivenolie
Salvie
Salt, peber
Sådan gør du
- Bund
- Rør gær ud i vandet. Tilsæt salt og olivenolie.
- Bland derefter først grahamsmel, så tipo 00 mel i og saml dejen. Overdæk skålen med enten et viskestykke eller husholdningsfilm. Lad den hæve på køkkenbordet i en halv time.
- Når dejen er hævet til ca dobbelt størrelse, rulles den ud så tyndt som muligt og lægges på en bageplade med bagepapir. Efterhæver 30 minutter.
- Topping
- Udblød kantarellerne i ca. ½ time. Tænd for ovnen på 250 grader over-/undervarme.
- Hak hvidløgsfeddet fint. Skær rødløget i tynde både. Sæt en pande med en anelse olivenolie over på medium varme. Svits hvidløg, rødløg og kantareller et par minutter på den varme pande. Hak hasselnødderne og svits dem med. Slut af med at tilsætte den fintsnittede grønkål.
- Rør skyren med lidt vand eller evt mælk, så den bliver lidt mere lind. Smør den ud over pizzabunden. Fordel de svitsede kantareller mv ovenpå. Slut af med gedeosten i små stykker. Krydres med salvie, salt og peber.
- Sæt nu varmen i ovnen ned til 220 grader over-/undervarme. Pizzaen skal bages i ca. 12-14 minutter. Serveres med god salat.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Det lyder som en fantastisk kombination, som jeg helt sikkert skal prøve næste gang jeg laver glutenfri pizza 🙂
Hej Tekla, den smager vildt godt, så jeg er sikker på, at du vil kunne lide det – og jeg skal helt klart lige have tjekker ud, hvordan man laver en glutenfri pizza, det har jeg aldrig prøvet – kh Susanne