pasta med asparges og spidskål

Pasta med asparges og spidskål

Svøbt i lækker fløde og citron finder man pasta med asparges og spidskål. Det er de lækre råvarer til en meget, meget hurtig omgang aftensmad. Her er der for alvor tale om mad på bordet på 20 minutter. Og det er god mad, så man skal altså ikke gå på kompromis med hverken smag, sundhed eller comfort faktor. I dette indlæg får du også nogle spændende – og lidt sjove – facts om asparges. For eksempel om hvorfor urinen ofte lugter meget slemt, når man har spist asparges, og råd til at undgå det.

Om pasta med asparges og spidskål

Det er ikke så ofte, at jeg spiser spaghetti. Jeg ved ikke helt hvorfor, for jeg er ikke kulhydratforskrækket. Kulhydrater er jo ikke onde eller skadelige, de er tværtimod kilde til masser af energi og en del af en afbalanceret kost. Det er ikke en hjemmestrikket teori, men understøttes af bl.a. rigtig mange kostrådgivere. Og pasta uanset form er tillige en let løsning, for man kan sagtens bruge tørret pasta, så længe det er af en god kvalitet. Det gør italienerne, især i det sydlige Italiem, og det har jeg også gjort i denne opskrift. Tørret pasta kan holde sig i flere år, så det er smart til de her kaossituationer, som man nogle gange oplever, hvor der ikke er meget tid til at lave mad. Det her er nemlig en ret, der kan laves på 20 minutter.

Asparges og spidskål klæder hinanden rigtig fint, og får du fat i sommerspidskål, får du et lidt åbent kålhoved med sprøde blade, der i øvrigt sagtens kan spises rå. Derfor kan du lave en salat af spidskål som tilbehør til denne her omgang spaghetti. Skal du lave en rigtig god salat til, så sørg for at have lidt ekstra asparges, ærter, gerne fra frost, og så måske lidt fedme fra en avocado. Mere kompliceret behøver det ikke.

Grønne asparges

Hvad er forskellen på grønne og hvide asparges, tænker du måske? Ja, hvide asparges er faktisk grønne asparges, der ikke har fået lov til at blive grønne. Hvide asparges bliver simpelthen dækket til med jord – altså hyppet – indtil de høstes. Da de er mere arbejdskrævende, er det måske også årsagen til, at de oftest er lidt dyrere end de grønne. Jeg er stor fan af såvel hvide som grønne asparges, men til forskellige ting. De grønne kan spises rå, for eksempel i små stykker og kommes direkte i salaten. Eller de kan dampes, koges eller ristes på grillen. Smages er lækker, lidt ligesom ærter. De hvide asparges skal både skrælles og tilberedes på en eller anden måde før servering.

Eftervirkningen af asparges er, at urinen ofte kommer til at lugte af svovl. Det skyldes, at asparges er rige på asparagus-syre, der er svovlholdig, organisk syreforbindelse. Når den nedbrydes, får den urinen til at lugte af svovl. Og det kan i øvrigt ske med lynets hast – næsten. Allerede 15 minutter efter, du har spist asparges, kan asparagus-syren være nedbrudt og vise sig i urinen. Det kan undgås, men næppe i denne gang pasta med asparges og spidskål, for det viser sig, at jo længere aspargesene tilberedes, jo mindre luft skabes der.

Pasta med asparges og spidskål

Opskrift af Susanne PaghMåltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

20

minutter
I alt?

20

minutter

Hurtig og sund aftensmad på 20 minutter

Ingredienser

  • ½ lille spidskål

  • ½ bundt grønne asparges (250 g)

  • 1 lille løg

  • 1 fed hvidløg

  • Saft af ½ citron

  • 2 dl madlavningsfløde

  • chiliflager

  • salt, peber

  • rapsolie

  • spaghetti i passende mængde

  • Tilbehør
  • Blandet salat

Sådan gør du

  • Sæt vand over til pasta.
  • Klargør grøntsagerne: Hak hvidløgsfeddet og det lille løg fint. Skær stokken af spidskålet og snit det fint. Knæk enderne af de grønne asparges og skær dem i mundrette stykker.
  • Kog pastaen efter anvisninger på pakken.
  • Varm en pande op med rapsolie. Sauter hvidløg og løg fint, uden at de tager farve. Tilsæt den snittede spidskål og vend rundt. Lad kålen falde sammen.
  • Giv grøntsagerne lidt citronsaft, salt, peber og chiliflager. Hæld madlavningsfløden over. Lad det hele simre et par minutter.
  • Et minuts tids før servering tilsættes aspargesstykkerne, de skal stadig være sprøde. Smag til med krydderier og evt. mere citronsaft. Er saucen blevet for cremet, kan du evt tilsætte en anelse vand.
  • Vend det hele med den afdryppede pasta og server med en god salat.

Bemærk

  • Tilsæt chii alt efter smag. Start blidt.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!

Sundt for to deler ikke dine oplysninger med 3. part. Læs også privatlivspolitikken

Kilde: Videnskab.dk

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

pasta med asparges og spidskål

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*