tærte med ricotta og asparges

Tærte med ricotta og asparges

Vi spiser rigtig tit tærte her i huset. Tærter kan nemlig være gode til at få brugt den lille rest grøntsager. Men denne her tærte med ricotta og asparges er lidt anderledes. For det første serveres den ikke rygende varm, tværtom lun eller kold. Den er faktisk rigtig god som en tærte til en frokost eller en buffet af samme årsag.

Det startede med en undren

Madtærter behøver jo ikke altid være varme, og fyldet behøver heller ikke være en æggemasse, der stivner i ovnens varme. Men googler man tærte, ja, så er det den varme udgave, der kommer op på de første mange billeder. Der er ingen, der undrer sig over, at en jordbærtærte er kold – det skal den jo være, så hvorfor ikke en kold madtærte? Det var præcis denne undren, jeg ikke kunne slippe igen, og som førte mig til at lave en tærte, der fint kan serveres kold. I øvrigt også dagen derpå, hvis der skulle være rester.

Om tærte med ricotta og asparges

Jeg startede med at lave en almindelig tærtebund, blot bagte jeg den helt igennem. Imens blandede jeg noget ricotta med lidt skyr, finthakket rødløg og hvidløg. Smagte det til med salt og peber. Og så klargjorde jeg et halvt bundt af de skønne grønne asparges, lod dem lige smage varmen på en pande, gav dem et skvæt citron og krydrede dem. Så var det bare at samle tærten og servere med lidt friske rejer på toppen. Sværere er det faktisk ikke.

Kan du ikke skaffe ricotta, så kan du eventuelt bruge en god creme fraiche i stedet for. Det vigtigste er, at den ikke er for letløbende, altså for tynd i konsistensen. Det betyder, at du sikkert skal op i en god 18% eller måske endda højere creme fraiche. Brug den alene eller sammen med skyr, og smag den til som nedenfor beskrevet.

Ricotta?

Ricotta er mascarponens slanke søster. Det er en ost, der ofte bliver betegnet som en dessertost, fordi den er cremet og lækker – og så laves den på mælk og valle, hvor mascarpone laves på fløde og valle, deraf følger et lavere energiindhold. Med masser af protein, calcium og fosfor plus en lav fedtprocent er ricotta således et ret fornuftigt valg, sådan rent sundhedsmæssigt. Man skal lige være obs på, at ricotta er meget cremet, og det er også baggrunden for, at jeg her tilsætter lidt skyr. Det bibringer også lidt syrlighed, for ricotta er i sig selv en ret sød ost.  

Ricotta smager ikke af ret meget af sig selv, så den kan være en god, neutral bund, men den kan også smages godt til. I øvrigt kan ricotta fint anvendes i varm madlavning – eller i desserter som her i en frisk ricottakage med citron og mandler.

Varm tærte?

Er du ude efter en varm tærte med asparges, må du altså prøve denne her aspargestærte med gedeost. Den smager virkelig godt og er absolut på min liste over tærter, der laves igen og igen.

Tærte med ricotta og asparges

Opskrift af Susanne PaghMåltid Hovedret, frokostType Fisk, VegetarSværhedsgrad Medium
Hvor mange?

2

personer
Arbejdstid?

30

minutter
Bagetid

20

minutter
Hviletid?

30

minutter
I alt?

1

time 

20

minutter

Skøn frokosttærte perfekt til en buffet

Ingredienser

  • Tærtebund
  • 125 g kagehvedemel

  • 55 g smør

  • 1 tsk fint salt

  • lidt vand

  • Fyld
  • 125 g ricotta

  • 3 spsk skyr

  • 1 fed hvidløg

  • ½ rødløg

  • salt, peber

  • 250 g grønne asparges

  • 100 g rejer

  • olie til stegning

  • saft af ½ citron

  • Tilbehør
  • Tærteform ca 10 x 35 cm

  • Bagepapir

  • Olie til formen

  • Evt tørrede kikærter eller andet til at holde dejen på plads med

Sådan gør du

  • Tærtebunden
  • Bland kagehvedemelet med salt. Tilsæt smør i små stykker. Gnid smørret ind i melet, så det smuldrer helt.
  • Saml dejen med lidt vand. Den skal IKKE æltes, bare samles lynhurtigt. 3
  • Form dejen, så den minder lidt om den tærteform, du vil bruge, og som en flad disk. Pak dejen ind i husholdningsfilm og lad den hvile i køleskabet i mindst en halv time.
  • Tænd for ovnen på 200 grader varmluft. Læg bagepapir i bunden af din tærteform og giv den evt lidt olie.
  • Rul dejen ud, så den passer til formen inkl. kanter. Det er lettest at lægge dejen mellem to stykker bagepapir, når du ruller den ud, så hænger den nemlig ikke fast i kagerullen.
  • Læg dejen i formen, fjern overskydende dej. Prik bunden med en gaffel. Læg et stykke bagepapir over og læg kikærterne ovenpå. Bag tærten i 10 minutter ved 200 grader.
  • Tag tærtebunden ud af ovnen efter 10 minutter. Fjern så kikærter og bagepapir. Sæt ovnens varme ned til 180 grader og bag tærtebunden i yderligere 8-10 minutter, indtil den er gylden og gennembagt. Tag tærtebunden ud og lad den køle let af.
  • Tærtefyld
  • Imens forberedes tærtefyldet. Varm en pande op til pæn god varme med lidt olie. Aspargesenderne knækkes af og kommes på panden et par minutter. Giv dem et vrid salt og et skvæt citronsaft, inden de tages af.
  • Hak hvidløg og rødløg fint. Bland løgene med ricotta og skyr og smag til med salt og peber.
  • Saml tærten ved først at komme ricottacremen på, derefter lægges asparges på i et pænt mønster. Øverst fordeles rejerne.

Bemærk

  • Du kan sagtens lave dejen i god tid og lade den ligge i køleskabet.
  • Du kan også bage bunden på forhånd, men så skal den opbevares på køkkenbordet og IKKE i køleskabet. I køleskabet trækker den fugt til sig, så bunden bliver blød.

Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer! Klik her.

Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉

tærte med ricotta og asparges

Kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*