Når der begynder at være forår i luften, men stadig er køligt udenfor, er denne ærtesuppe med rejer et oplagt valg at sætte på bordet. Den smager af forår, med den grønne farve stråler den også nærmest af den nye sæson, men den er samtidig dejlig varm. Lige hvad man har brug for på en kold forårsdag. Jeg synes faktisk, at man bliver lidt glad i låget ved synet af den flotte, grønne suppe. Læg dertil, at suppen er et utrolig sundt valg.
”Uhm,” sagde den skæggede overrasket, da han smagte på denne her suppe. Den skulle straks på repertoiret over lette måltider, man kan lave i en fart. Det kan man nemlig, for råvarerne er noget, man altid kan have i køleskab og fryser. Jeg har rundet suppen med en madlavningsfløde, men her kan du bruge mælk eller piskefløde i en snæver vending. Og har du slet ikke noget i den stil, kan suppen spises uden – men så er den lidt skarpere i smagen. Der er ikke mange kalorier i ærter, og derfor har jeg også helt god samvittighed ved at foreslå en piskefløde til at runde smagen af med, der er altså kun 74 kalorier i 100 g ærter. Det er jo ingenting! Især ikke når suppen indeholder i alt 250 g ærter – det er under 200 kalorier i hele portionen, plus selvfølgelig hvad der kommer fra de øvrige ingredienser.
Ærter er en god kilde til protein, kostfibre og vitaminerne A, C og K. Hvis du vil have glæde af K-vitaminet, der styrker dine knogler, skal du blot huske at spise ærterne sammen med noget fedt, da K-vitamin kræver fedt for at kunne optages i kroppen. Da ærter fryses helt friske, bevarer de vitaminerne, så det gør ikke noget, at suppen er med frosne ærter. Indholdet af protein og kostfibre er samtidig med til at holde dig mæt. Derfor er suppen også mere mættende, end man umiddelbart skulle tro.
Ærtesuppe med rejer – eller helt vegetarisk
Man kan køre retten helt vegetarisk, eller man kan tilsætte rejer. Hvis man ikke vil have rejerne til, synes jeg, at man skal finde en alternativ topping til suppen. Det skyldes både, at topping fylder i maven, og at det også ofte giver et modspil i såvel smag som tyggeoplevelse. Så ristede mandler kunne være et godt bud – eller en gang brødcroutoner.
Portionen her rækker til to personer som hovedmåltid, hvis der gives et stykke brød til. Alternativt kan det fint passe som en forret til fire personer. Skal det være til gæster, kunne jeg godt anbefale det lækre fougasse brød til. Uanset hvad er det en utrolig hurtigt lavet suppe, og det er noget, de fleste sætter pris på efter en lang arbejdsdag. Også den skæggede, der pt tilbringer meget tid alene i hjemmet, da jeg arbejder langt væk. ”Jeg vil have opskriften, inden du kører,” sagde den skæggede til mig. Derfor iler jeg med opskriften her, så han har den lige ved hånden.
Kold ærtesuppe
Jeg har tidligere lavet en lidt luksuriøs udgave af ærtesuppe. Det var en iskold ærtesuppe med champagne og flødeskum, nærmest dekadent, men utrolig velsmagende.
Ærtesuppe med rejer
Måltid HovedretType VegetarSværhedsgrad Let2
personer15
minutter10
minutter25
minutterLækker, grøn forårssuppe
Ingredienser
1 lille løg
1 fed hvidløg
250 g ærter, frosne
1 spsk olivenolie
½ l grøntsagsbouillon
1 dl madlavningsfløde
evt lidt citronsaft
salt, peber
- Tilbehør
Brød – fx fougasse brød
100 g rejer
Sådan gør du
- Hak løg og hvidløg fint. Varm olivenolien op i en lille gryde ved medium varme. Svits løg og hvidløg, uden at det tager farve.
- Tilsæt ærter og rør rundt, indtil de er tøet op. Tilsæt grøntsagsbouillon og lad det småsimre i ca 10 minutter.
- Blend suppen, indtil den er helt glat. Sæt den tilbage på varmen og tilsæt madlavningsfløde. Varm suppen op og smag til med salt og peber. Smag evt også til med lidt citronsaft, hvis det er nødvendigt.
- Serveres med rejer og godt brød.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet med aktuelle opskrifter og forslag til menuer!
Prøver du en af mine opskrifter, så snup et billede og læg det på Instagram – med hashtagget #sundtforto. Jeg vil med glæde følge med 😉
Kilde: Madpyramiden
Hej Susanne
Har lavet din ærtesuppe 2 gange. Smager rigtig dejligt.
Lige når den er lavet har suppen den flotteste grønne farve, men efter kort tid i gryden bliver den “kedelig grøn”
Jeg tænker det er noget med iltning. Men har du et godt råd til at bevare den flotte grønne farve ?
Mvh Lene Palland
Hej Lene
Det er skønt at høre, at suppen bliver god. Du har helt ret i, at farven falmer, fordi suppen ilter. Det kan reduceres med enten citronsaft eller lidt hvidvin.
Og ellers at lave suppen lige før servering, selv om jeg godt ved, at det ikke altid er lige let.
Hilsen Susanne